Плевнелиев: Румен Радев иска да е премиер , не президент

Бившият държавен глава излезе с остри критики срещу наследника си по повод "Апартаментгейт"

Политика
08:20 - 24 Март 2019
1387
Плевнелиев: Румен Радев иска да е премиер, не президент

Бившият президент Росен Плевнелиев остро нападна наследника си на поста на "Дондуков" 2 Румен Радев с критики заради намесата му по сагата "Апартаментгейт", взела 2 министерски глави вчера. Плевнелиев обвини държавния глава, че действа, сякаш иска да е премиер, а не главнокомандващ и добави, че той явно продължава да си води "генералските битки". 

Груба грешка на държавния глава е да коментира подобна тема като скандалите с имотите на властта по начина, по който той го направи. Но очевидно президентът Радев не разсъждава институционално, каза още Плевнелиев в ефира на "България он еър". 

Скандали, разправии, партизански подход и битки, вместо поглед към националния интерес и мястото на България в България и света - така експрезидентът определи старта на поредната предизборна кампания у нас. 

"Целта му е само една! Аз мисля, че вече не остана и капчица съмнение, че президента Радев не иска да играе президентската роля. Той в трите основни функции на държавния глава вече се провали – нито е обединител на нацията, нито е основният балансьор в демократичната държавност, нито има някаква активна външнополитическа програма. И тъй като той не иска да прави тези основни дейности на държавният глава, ние си даваме сметка, че той цели нещо съвсем друго – той се бори за властта, той иска да е бъдещ министър-председател, синхронизира действията си с опозиционните лидери, изявява се като лидер на опозицията, а не като обединител на нацията. Повече от ясно е, че той има бъдещи политически планове", отсече Плевнелиев.

Критиките към наследника му обаче не спряха дотук, защото той намира държавния глава за изчерпан откъм приоритети и идеи. Според него Радев нито има екип, нито готовност да поеме ангажимент пред народа, а единственото, което правел, било да се държи популистки.