Плевнелиев с прозрение: Омразата между ГЕРБ и ПП може да доведе до неочаквано добри резултати

„Ако „Лукойл“ премине от ръцете на руските олигарси, които финансират войната на Путин, към международни компании това ще е чудесно, смята екс президентът

Политика
19:00 - 20 Ноември 2023
2795
Плевнелиев с прозрение: Омразата между ГЕРБ и ПП може да доведе до неочаквано добри резултати

"Колкото повече се мразят и си нямат доверие, взаимно ще се контролират и балансират, което може да доведе до неочаквано добри резултати“. Това смята Росен Плевнелиев, президент от 2012-2017 г., за отношенията между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“.

Той даде пример с борбата с корупцията – ако някоя от двете формации си позволи „да се заиграе с нещо“, другите ще я потопят. И напомни, че и Бойко Борисов, и Кирил Петков могат още утре да свалят правителството.

Според него в сферата на отбраната, за която опозицията поиска вот на недоверие на кабинета, в момента страната ни има голям успех. „Най-после има мащабна национална програма за модернизиране на Български въоръжени сили. И то с последни технологии, така че да се интегрираме с нашите партньори. Това е единственият начин да гарантираме нашата сигурност“, обясни Плевнелиев.

По думите му причината опозиционните партии – БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“, да не са доволни от случващото се в тази сфера е, че са русофилски.

По другата тема, по която беше поискан вот на недоверие – енергетиката, той също вижда положително развитие.

„Ако „Лукойл“ премине от изцяло руски ръце на олигарси, които са свързани с Путин и финансират неговата война, към международни компании от демократични държави това ще е чудесен резултат“, смята екс президентът.

Прогнозата на Росен Плевнелиев е, че до половин година ще има промяна в собствеността на „Лукойл“. „Това ще бъде позитивно за България, защото това е може би най-стратегическият актив, заради който могат да бъдат затворени училищата, да спре движението на колите и работата на предприятията“, уточни той.