Плевнелиев вдигна мерника на Илияна Йотова

Експрезидентът още вижда шанс за сътрудничество между ГЕРБ и ДБ

Политика
21:20 - 26 Ноември 2022
9712
Плевнелиев вдигна мерника на Илияна Йотова

Президентът Росен Плевнелиев изненадващо вдигна мерника на вицепрезидентската фигура и си пожела реформа в конституцията така, че освен служебното правителство да отпадне като форма на управлението, това да се случи и с подгласника на държавния глава. Ролята е поверена за втори мандат на Илияна Йотова. 

"Такова чудо няма в нито една друга европейска държава. Можем да се поучим от нашите европейци и да направим тези отдавна доказали се работещи промени”, каза Плевнелиев пред Нова телевизия. 

Добре известно е, че в последните години на своя мандат на "Дондуков" 2 той бе във влошени отношения със своето вице Маргарита Попова. 

Иначе Плевнелиев, като определен за контактьор от централата на ГЕРБ заедно с бившия външен министър Соломон Паси, за съставянето на редовен кабинет, все още не е изгубил надежда, че партията на Бойко Борисов и десницата в лицето на ДБ могат да си сътрудничат. 

Въпреки острата размяна на реплики между двете формации в последната седмица, бившият регионален министър коментира: “Радвам се, че БСП излязоха от рамката на популистите и играят собствената си игра, защото те са системна, демократична партия.

По същия начин са ГЕРБ, ДБ, ДПС. Много бих искал да видя форма на експертно сътрудничество”, каза Плевнелиев. 

“За” или “против” хартиената бюлетина той коментира така: “Категорично съм за смесено гласуване. Машините докараха до рекордно ниска избирателна активност България, която подкопава основите на нашата демокрация. Трябва да има смесено гласуване. Убеден съм, че ако се въведе смесено гласуване ще има поне 300 000 гласа отгоре”.