Плоча ще пази МОЧА от дъжд и вятър

Демонтираните фигури все още са в село Лозен, където чакат да бъдат реставрирани

Общество
11:27 - 23 Април 2024
925
Плоча ще пази МОЧА от дъжд и вятър

Имаме план до 30 април. В момента правим подготвителни действия за изливане на плоча, която да предпази Паметника на Съветската армия от атмосферните условия", заяви тази сутрин пред Би Ти Ви областният управител на София Вяра Тодева.

"Следва конкурс, който ще бъде обявен от Столичната община, за да се реши какво ще има в Княжеската градина", обясни тя. Тодева съобщи, че монументът има много компрометирани плочи. "По тази причина беше премахнат и надписът. За момента паметникът няма да бъде ремонтиран, докато не се реши неговата съдба", каза Тодева.

Тя потвърди, че демонтираните фигури все още са в село Лозен, където чакат да бъдат реставрирани. "На този етап подготвяме стартиране на обществената поръчка за реставрацията им. Мисля, че още тази седмица ще имаме готовност да я обявим. Реставрацията ще струва около 2.5 милиона лева, но ще е необходимо да се направи още една обществена поръчка за изливането на постаментите, на които да се поставят фигурите в музея", добави тя. Тодева съобщи, че министърът на културата все още не е дал съгласието си фигурите да бъдат преместени в градината пред сградата на Музея на изкуството от периода на социализма.