Площад „Св. Александър Невски“ става пешеходна зона

Общество
11:38 - 06 Април 2022
2034
Площад „Св. Александър Невски“ става пешеходна зона

Столичният общински съвет (СОС) ще разгледа на редовно, присъствено заседание утре, 7 април, предложение за обособяване на пешеходна зона на пл. “Св. Александър Невски” и части от улиците “Оборище”, “Дунав”, “11-ти август” “Шипка” и “15-ти ноември”, в карето, заключено между бул. “Цар Освободител”, бул. “Васил Левски”, ул. “Московска” и ул. “Г. С. Раковски” и за въвеждане на ограничен достъп на всички моторни превозни средства денонощно. Вносител на доклада е независимият общински съветник Борис Бонев, сочи справка в дневния ред на съвета, публикуван на сайта на СОС.

В доклада Бонев посочва, че храмът "Св. Александър Невски" и заобикалящите го сгради са едни от най-емблематичните, представителни и красиви в столицата на България, а част от тях са и символи на нейната държавност, култура и духовност.

Вместо да бъде привлекателна точка както за гражданите на София, така и за посетители и туристи, днес площадът и заобикалящите го улици и пространства са почти изцяло превзети от паркирани коли. Пространството е превърнато в денонощен паркинг и е заето от стотици паркирани автомобили, мотивира предложението си Бонев, предаде БТА.

Съществена част от местата за паркиране са незаконно или полузаконно присвоени от служители на Народното събрание, както и от част от народните представители. "Пластичното ползване" на определеното от закона понятие “зона за охрана” не само показва желание за манипулиране на правилата и придобиване на привилегии за сметка на интересите на обществото, но и създава конфликти между гражданите, институциите и народните представители, отбелязва Борис Бонев.

Той посочва, че пространството с множеството малки улички, които нямат транзитна или локална функция заради отсъствието на жилищни сгради в района, е изградено като единна урбанистична цялост. Освен основния площад, към който са насочени повечето улици в района, пространството изобилства с красиви градинки и кътчета и множество паметници и образци на българската архитектура.

Именно тези дадености го правят най-привлекателната точка за български и чуждестранни туристи. На площада завършва и маршрутът на Free Sofia Tour, от който за последните 5 години са се възползвали над 300 хил. души.

Едновременно с това, постоянното движение и паркиране уврежда старите и красиви настилки от гранитни и жълти павета, площадното пространство е преградено от неприветливи антипаркинг стълбове и пътни знаци, а пешеходците са принудени да вървят по ръбовете на площада, далеч от красивия храм-паметник и по тесни и неравни тротоари. След като дълги години е бил трайно занемарен, днес площадът е отблъскващ и без функции, вместо да бъде притегателен за гражданите, пише в доклада Бонев.

Той обръща внимание, че през 2018 г. беше създадена подписка, подписана от повече от 16 000 души с настояване площадът около храма "Св. Александър Невски" да бъде изцяло пешеходна зона. Подобни са и препоръките на датския архитект Ян Геел, а целите, които ще бъдат постигнати с извършването на трансформацията, са част и от заложените цели във "Визия за София" и редица други стратегически документи и изявления и предизборни обещания на управляващите.

Цялостният ремонт на площада пък беше планиран още през 2014 г., но седем години по-късно той все още не се е състоял, а съдбата му остава неизвестна. Междувременно, проектът за цялостна реконструкция беше подменен и значително орязан, така че с неговото осъществяване не може да се очаква значително визуално, естетическо или функционално подобрение на публичното пространство.

Именно заради тези обективни причини, по думите на Бонев, превръщането на площада в пешеходна зона сега, преди обещания ремонт, е ключово и няма никаква обективна причина това да се отлага за  неопределено време, както това се случва и с пл. “Св. Неделя”.