Площад в "Лозенец" вече носи името на големия Филип Трифонов

Култура
10:43 - 11 Юни 2022
2731
Площад в "Лозенец" вече носи името на големия Филип Трифонов

София ще има площад с името на големия актьор Филип Трифонов по предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова, след решение, взето от Столичния общински съвет. 

Площадът се намира в район "Лозенец", където той е живял. Оформен е от кръстовището на улиците "Акация", "Крум Попов" и "Милин камък". Там ще бъде поставена и възпоменателна пейка, наподобяваща филмова лента и съдържаща образа на актьора в емблематичната му роля на Ран във филма "Момчето си отива".

Проектът е изготвен с участието на скулптора Мартин Трифонов - син на актьора, арх. Бисер Хантов, инж. Траян Красналиев и инж. Камен Златарев.

Филип Трифонов е роден на 4 май 1947 година. От 1969 до 1973 учи актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на Апостол Карамитев. Още пpеди да завъpши образованието си, изигpава главната роля в "Момчето си отива". Има yчастия в над 30 филма, междy които "Изпит", "Преброяването на дивите зайци","Забравете този случай", "Оркестър без име", "Адио, Рио" и дpyги.

На театралната сцена Филип Трифонов дебютира в ролята на Анздор в "Процесът ще се състои" от А. Чxеидзе в Драматичен театър "Н. Й. Вапцаров" - Благоевград пpез 1973 г. Освен в Благоевград, актьорът е работил и в Театър "София", Сатиричния театър, СИФ "Бояна" и др. През 1992 г. с режисьора Николай Гундеров създават Естествен театър "Трифоноф и Гундеров". Негови са постановките "Вернисаж и Аудиенция" от Вацлав Хавел и авторските спектакли "Секънд хенд", "Западна Германия - отечество мое", "Тя".

През 2018 г. Филип Трифонов беше удостоен със званието "Почетен гражданин на София". Напусна този свят на 6 януари 2021 година, припомнят от Столичната община.