Пловдив бие София по мръсен въздух

Фините прахови частици в града под тепетата са 161 мкг/куб.м при допустими 50 мкг/куб.м

Актуални новини
13:42 - 10 Януари 2020
2167
Пловдив бие София по мръсен въздух

София диша по-чист въздух от Пловдив в петъчния ден, става ясно от сайта AirVisual, който следи нивото на фините прахови частици в света. Градът под тепетата се нарежда на 13-о място в света по завишени норми на микроните, докато столицата е две места по-назад, пише сайтът marica.bg.

Онлайн платформата отчита нездравословно ниво на атмосферата в Пловдив с превишение три пъти над нормата. Микроните са 161 мкг/куб.м при допустими 50 мкг/куб.м.  Също толкова е замърсяването и в Белград, където обаче живеят много повече хода –над 1,374 милиона души. За сравнение населението на Пловдив е  669 796.

Най-мръсен е въздухът  в  района на Военна болница, Захарна фабрика, Шекер махала, Марица гардънс и в района на централна жп гара пък става ясно от български сайт за измерване на финните прахови частици. Над нормата, но под 100 мкг/куб. м пък е регистрирано в Мараша (83 мкг/куб.м) и Христо Смирненски (98 мкг/куб. м), в район Южен (94 мкг/куб. м). В същото време в Столипиново все още не е отчетено превишение на фините прахови частици.