Пловдив минава на онлайн училище, София кога?

Актуални новини
20:20 - 12 Март 2020
2914
Пловдив минава на онлайн училище, София кога?

Община Пловдив има готовност да премине към онлайн обучение на всички ученици с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщиха от пресцентъра на общината, цитирайки заместник-кмета по образование Стефан Стоянов.

По думите му провеждането на дистанционно обучение във всички общински училища е възможно благодарение на въведените облачни технологии в учебния процес, което дава възможност на 100 процента то да се осъществява от разстояние чрез споделяне на учебни материали и ресурси между учители, ученици и училища.

За целта ще се използват всички над 170 обучени преподаватели. Всички описани ресурси са достъпни в идентичен вид на https://cloud.cct.bg, като са изцяло на български език, напълно безплатни и освободени от лицензни и абонаментни такси за пловдивските училища.

Създадена е и организация по отношение на дезинфекцията на детските градините, яслите и училищата, е казал още Стоянов. Към момента между 35-40 на сто от децата посещават детските градини в сборни групи. Три пъти дневно в детските ясли се прави дезинфекция, когато децата не са в стаите, като достъпът на родители до помещенията е ограничен.

"От следващата седмица сме готови да започне нормалният учебен процес. Изпратили сме всички указания за дезинфекция, преди и след занятията, за спазване на личната хигиена и проветряване на класните стаи", уточнява Стоянов. Той е подчертал, че стриктно ще се следи за болни деца или служители, като се спазват всички разпореждания. Част от училищата вече са започнали цялостната дезинфекция, като се спазва списъкът от препарати, които трябва да се използват.

Въпросът е кога и София ще предприеме по-сериозни мерки за ограничаване на заразата сред учениците с преминаване към дистанционно обучение?