Пловдив настоява: София да ни върне Панагюрското съкровище

Общинските съветници от града под тепетата решиха, че оригиналът

Актуални новини
16:21 - 20 Юни 2024
2115
Пловдив настоява: София да ни върне Панагюрското съкровище

Общинският съвет на Пловдив прие декларация, с която настоява Панагюрското златно съкровище да бъде върнато и да остане в Регионален археологически музей - Пловдив. Предложението бе внесено от групата на "Браво Пловдив" и бе подкрепено от всички общински съветници. Към настоящия момент съкровището се намира в Националния исторически музей (НИМ) - София на базата на сключен договор, който обаче е изтекъл още през 2022 г. 

Панагюрското златно съкровище има три копия - те са изложени в Пловдив, Панагюрище и в София. Оригиналът се пази в Националния исторически музей в София.

Считаме, че мястото на съкровището трябва да е в Пловдив, тъй като то е заведено първо в инвентарните книги на Пловдивския исторически музей и съгласно Закона за културното наследство трябва да се съхранява от Археологически музей - Пловдив, се посочва в декларацията. 

Според министъра на културата Найден Тодоров мястото на Панагюрското златно съкровище е в Националния исторически музей. По думите му то е държавна собственост. Той поясни, че когато съкровището е открито в Панагюрище, то първо е заведено в местния музей. След това е прехвърлено в Пловдив, но е уведомен и НИМ.

"Националният ни исторически музей може да го представи по-добре пред света. Това съкровище беше в Лувъра, беше в Британския музей, предстои излагането му в музея "Гети" в Лос Анджелис, САЩ. Това може ли един регионален музей да го направи?", пита риторично министър Тодоров. Министърът определи казуса като „измислен" и бе категоричен, че връщането на съкровището в Пловдив няма да е градивно действие.

Съкровището се превръща в емблема на Археологически музей в града под тепетата – изображение на негов ритон краси фасадата на сградата

"Всички експонати, които се намират във всички музеи в страната, са публична държавна собственост. Това означава ли, че всички находки трябва да бъдат изпратени в НИМ," коментира днес в залата на Общинския съвет в Пловдив директорът на Регионалния археологически музей в Пловдив Костадин Кисьов. Той припомни, че през 2010 г. сградата на музея бе ремонтирана и има всички условия за опазване и съхранение на паметници на културата.

Единственото мероприятие с партньорски служби по линията на ДАНС - Интерпол и ФБР по отношение на начина на опазване на музейни ценности се проведе през 2014 година в Пловдив и всички музеи бяха поканени, за да видят системата ни за охрана и опазване, посочи Кисьов. Той коментира, че в музея са гостували изложби от Лувъра и Националния археологически музей в Атина и Археологическият музей е преминал два ОДИТ-а от експерти от Франция и Гърция.

Археологическият музей в Пловдив организира от 20 години самостоятелни гостуващи изложби в чужбина и гостуването на Панагюрското съкровище в "Гети" в Лос Анджелис, САЩ, също се организира от нас и Националния археологически институт, а не от НИМ, каза Кисьов. Той съобщи, че в момента се преговаря с най-големия китайски музей, то да бъде експонирано там, след като се върне от САЩ.

Копие от Панагюрското съкровище се пази в Регионалния археологически музей в Пловдив, но оттам искат да притежават оригиналното злато

Решението на съветниците ще бъде изпратено до министъра на културата, директора на НИМ, директора на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ и директора на „Археологически музей“ - Пловдив. 

Панагюрското златно съкровище е открито от Павел, Петко и Михаил Дейкови на 8 декември 1949 год. по време изкопни работи при тогавашната керемидена фабрика в Панагюрище. След като намират златните съдове, братята почистват съкровището и го предават на държавата, в лицето на тогавашния околийски началник Стефан Калпаков.

Не след дълго известният тогава археолог Петър Горбанов съобщава за съкровището на Археологическия институт и на директора на Пловдивския исторически музей. Взето е решение съкровището да бъде предадено там, където е изложено в продължение на няколко месеца. Така съкровището е заведено в инвентарните книги на Пловдивския исторически музей.