Пловдив настръхна: Босът на "Рефан" вдига 4-етажен хотел в Стария град

Сградата е нова и твърде висока, отнема част от тротоара на ул. "Стоян Чалъков"

Актуални новини
19:51 - 16 Април 2019
28255
Пловдив настръхна: Босът на "Рефан" вдига 4-етажен хотел в Стария град

Строеж на хотел в Стария град предизвика силно напрежение и остро обществено недоволство в Пловдив. Разправиите се случват точно в момент, в който Пловдив е обявен за „Европейска столица на културата”.

Освен че се вдига нова и твърде висока за тази част на Пловдив сграда, тя отнема част от тротоара на ул. „Стоян Чалъков", която води към една от сградите на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и е в близост до храма „Свети Димитър", отсичат недоволните граждани. Мястото е сред най-посещаваните от туристи, тъй като води директно към Античния театър. Проверка на Lupa.bg установи, че хотела се вдига от собственикът на популярната козметична фирма "Рефан".

Още през февруари граждани негодуваха от леенето на бетон и мръсотията, която оставаше по улицата след строителните машини. Още тогава след проверка на местния сайт „Под тепето" се оказало, че инвеститорът има всички строителни разрешителни и работи според разпоредбите на местната власт. След вдигането на няколко етажа от бъдещия хотел се вижда, че той видимо отнема тротоара по ул. „Стоян Чалъков".

Във Фейсбук се появиха и яростни публикации на граждани, че границите на имота са променени и той вече обхваща част от тротоара.

„Теренът на собственика върви плътно до улицата, по същия начин, по който е и читалище и галерия „Възраждане" и заведението „Граждански клуб" (съседни сгради - б.а.). Имотът следва същата линия и строителството е в рамките на тази частна собственост", твърди обаче кметът на район „Централен" Георги Стаменов, цитиран от местните медии.

Районната администрация също е направила проверка на строежа заради общественото недоволство. Различните граници на имота в различните регистри се обясняват с неточности и разминаване в базите данни. Освен заради отнемането от тротоара, хората се притесняват и от височината на сградата. Вече са вдигнати три етажа, а зданието не е завършено.

Проверка на Lupa.bg показва, че имотът е собственост на популярните местни бизнесмени Ангел Попов и Живка Китипова-Попова. През миналата година те са учредили право на строеж на 4-етажен хотел с разгърната застроена площ от 567 кв. метра. Правото на строеж е учредено на фирмата „Прайвътлейбъл Уърлд" с едноличен собственик Ангел Попов. Попов е и съсобственик и управител на популярната козметична компания „Рефан", известна с евтините си парфюми, които се рекламират от Азис и Николета Лозанова. Компанията държи солиден пазарен дял в последните години, а бюджетите й за рекламни активности са огромни.

Собственикът на "Рефан" Ангел Попов

Ангел Попов и Живка Китипова-Попова са придобили имота през 2017 г., установи Lupa.bg. Преди това теренът също е бил частна собственост. През 2003 г. обаче е съставен акт за общинска собственост за терена. Той е атакуван от частни лица, които впоследствие са вписани като собственици. Именно те продават терена на собственика на „Рефан" – вероятно защото правилно са преценили, че той ще успее да си извади необходимите разрешителни и да вдигне сграда, несъответсваща с облика на Стария град в Пловдив.

На централната снимка до заглавието: 4-етажният хотел в Пловдив вече се строи. Сградата се вижда на заден план