Пловдив няма да затваря нощните заведения засега

Акциите на МВР, РЗИ и Инспекцията по труда продължават, обяви областният управител Дани Каназирева

Новини
12:42 - 26 Октомври 2020
2219
Пловдив няма да затваря нощните заведения засега

Областният кризисен щаб в Пловдив реши да не затваря нощните заведения в града и региона, за да се намали размахът на епидемията от коронавирус.

Това вече се направи в София, Перник, Сливен, Шумен и Благоевград. В Пловдив обаче ще им бъде даден още 10 дни толеранс, обяви на брифинг областният управител Дани Каназирева след заседание на щаба. Акциите на МВР, РЗИ и Инспекцията по труда продължават, като те ще са още по-сериозни.

„От миналата седмица започнаха проверки в търговските обекти, извършени са 2581 проверки за 4 дни. Ще дадем още 10 дни толеранс на всички. Там, където не се спазват мерките, се налагат санкции и затваряме обектите. Не може да накажем един цял бранш, заради това, че едни не спазват мерките. В целия регион ще текат проверки. Две заведения са затворени в събота”, каза Дани Каназирева.

Тя напомни, че Пловдив първи ограничи до 50 на сто капацитета на нощните заведения.

"Анализът показва, че пробите започват да скачат две седмици след започването на учебния процес, но няма как да затворим училищата. Ако в момента затворим нощните заведения, ще превърнем коктейл баровете в дискотеки. Ако затворим и тях, то потокът ще отиде в ресторантите. Трябва да приложим индивидуален подход. Тези, които не спазват, ще бъдат затваряни. Продължаваме тази седмица с проверките, всяка вечер ще има проверка навсякъде“, продължи с оправданията Каназирева.

От днес се разкриват още легла в болницате за борба с коронавируса.

„След среща със всичките болници и няколко срещи с РЗИ, с решение на щаба, разкриваме 182 легла, от които 55 в региона, а останалите в Община Пловдив. 60 легла се разкриват в Окръжна болница, 10 в УМБАЛ „Свети Георги”, Пълмед и други. Имаме достатъчен брой легла в Интензивен сектор.