Пловдив отхвърли сделката на Гергов за панаира

Куриози
14:03 - 24 Ноември 2022
2223
Пловдив отхвърли сделката на Гергов за панаира

Общинският съвет на Пловдив, след над едночасови дебати, прие решение представителят на Община Пловдив в Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест", което е насрочено също за днес, да гласува против предложението за апорт на акциите на община Варна в Пловдивския панаир, съобщи "Под тепето".

По инициатива на "Демократична България" общинският съвет е задължил кмета на Пловдив, ако все пак акциите бъдат апортирани, да обжалва.

Решението е гласувано след едночасови дебати като 39-ма са гласували "за", нито един не се е обявил против, а деветима са се въздържали. По информация на "Под тепето" въздържалите се са представителите на групите "Автентична лява БСП" (която не се ползва с доверието на ръководството на партията) и ГЕРБ.

Решението на пловдивските съветници е срещу интереса на бизнесмена, бивш лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов. Той контролира "Пълдин туринвест" и опитва чрез тази схема да увеличи дела си в управлението на панаира.

В момента Гергов притежава 50.3% от капитала на панаира. След финализирането на сделката с Варна делът му би станал близо 80%.

Съветникът от "Демократична България" Владимир Славенски предложи общината да започне процедура Пловдивският панаир да бъде обявен за паметник на културата, за да бъде защитен от презастрояване, съобщи пресцентърът на обединението.

Преди решението на общинските съветници в Пловдив да бъде взето, от трибуната на Народното събрание в София прозвуча декларация на групата на БСП, която предупреди, че"алчността на един олигарх е на път да бъде материализирана", ако съветниците одобрят сделката.