Пловдив прави втори Археологически музей

Актуални новини
12:55 - 25 Ноември 2021
623
Пловдив прави втори Археологически музей

Бившата сграда на БНБ в Пловдив, която бе дарена на общината през 2016 година, да стане нов Археологически музей. Такава идея изказа кметът на града Здравко Димитров, след като посети сградата заедно с журналисти.

Градоначалникът сподели, че първоначално са мислели в нея да се премести общинската администрация, която се намира на 13 места, но по-късно това е отхвърлено, тъй като сградата на бившата банка е малка. Освен това, той посочи, че и самата локация не е много подходяща за административна сграда.

По думите му най-подходящо е тук да се премести Археологическият музей, чиято сграда е малка и много артефакти не могат да бъдат изложени. Пловдив има много археология, която трябва да се показва и да се вижда, обясни още Димитров.

Бившата сграда на БНБ е построена през 1909 година и е паметник на културата. Проектирана е от швейцарския архитект Якоб Майер.

До прехвърлянето й на Община Пловдив тя винаги е била банка. През 1929 година е достроен оперативният салон на финансовата институция, а през 1974 година са изградени допълнителни два етажа и още едно крило.