Пловдив расте с най-бързи темпове спрямо другите големи градове

В областта живее 10 на сто от населението на цялата страна

Новини
17:41 - 31 Май 2022
2278
Пловдив расте с най-бързи темпове спрямо другите големи градове

През 2021 г. Пловдив изпреварва за пръв път София по годишен ръст на населението, съобщиха от общинската администрация. Те цитират данни на Националния статистически институт,  които показват, че Пловдив се е увеличил с 1022-ма жители за изминалата година.

Така населението му вече наброява 343 070 души - малко над 50 процента от всички жители в областта. 

От статистиката става ясно, че Пловдив и Варна са единствените областни градове, които са увеличили населението си, като морският град се е увеличил с 292 жители. Разликата между двата града също се увеличава и вече е почти 10 400 души.

Област Пловдив, въпреки че е четвърта по площ, за поредна година е втора по население с 663 900 души, или близо 10 на сто от населението на цялата страна.

Данните са на регистрациите в „Гражданска регистрация и административно обслужване“, но реалните числа са значително по-големи, отчитат от общината. 

Успоредно с интензивните позитивни трендове в местната икономика, пазарът на труда в Пловдив също се увеличава, превръщайки го в притегателен център както за хора от цяла България, така и от чужбина, коментираха от администрацията.

Оттам отчитат, че над 20 хиляди чужденци живеят и работят в Пловдив по данни от 2021 година. 

Основните двигатели на икономиката ще продължат да бъдат мехатрониката и машиностроенето в производството, аутсорсинг индустрията и финансите в бизнес услугите, както и традиционно силната търговия, смята заместник-кметът по бизнес развитие Стефан Стоянов. Според него добре разпределената икономика на региона създава все по-атрактивни възможности за работа и „това привлича десетки хиляди хора всяка година“.