Пловдив с най-мръсен въздух, изпревари София

Четири пъти над нормата прахови частици около централния булевард "Руски"

Новини
16:03 - 05 Декември 2020
1673
Пловдив с най-мръсен въздух, изпревари София

Пловдив измести София в антикласацията за най-мръсен въздух. В града днес, около бул. „Руски“ са измерени 190 микрограма или близо четири пъти над нормата прахови частици, в Кючук Париж – 207, в Хаджиасан махала до Стария град – 236

От Община Пловдив призовават  гражданите, които имат проблем със здравето, изобщо да не излизат навън.

Замърсяването е измерено в 9 часа сутринта двете контролни станции в „Каменица“ и „Тракия“ на РИСВ - Пловдив отчетоха много лошо състояние.

Същата ситуация се вижда от данните на частната измервателна станция на rplovdiv.info. Към 9,48 часа  превишаването на финни прахови частици  в района на Шекер махала беше осем пъти над нормата – 401 микрограма на куб. метър при норма 50. 

В целия град въздухът е силно замърсен. Около бул. „Руски“ са измерени 190 микрограма или близо четири пъти над нормата, в Кючук Париж – 207, в Хаджиасан махала до Стария град – 236. 

От Община Пловдив призовават  гражданите, които имат проблем със здравето, да не излизат  навън. От ранна сутрин над града е надвиснал смог и гъста мъгла. 

Според еколози основната причина  за замърсяването е използването на печките на твърдо гориво.  Това се вижда и от показателите в зоната до КАТ и Шекер махала. 

В общината се работи по европейската програма за подобряване на атмосферния въздух. За Пловдив са осигурени близо 14 млн. лева с цел да се монтират екологично чисто уреди за отопление вместо печките на твърдо гориво.  Очаква се, че  до края на  2021  и през  2022 г.  първите домакинства, заявили, че искат да махнат кюмбетата, ще има нови уреди, които няма да тровят въздуха. 

Гражданите, използващи твърдо гориво за битово отопление, призоваваме за преминаване, при възможност, към алтернативно отопление (когато е приложимо). Не използвайте лични МПС, а обществен транспорт, призовават от общината.