Пловдивчани опитаха сладости в Деня на ашурето

Дервишки танц омая хората по случай празника

Общество
15:00 - 18 Август 2021
2089
Пловдивчани опитаха сладости в Деня на ашурето

Десетки пловдивчани опитаха в Пловдив ашуре и шербет в Деня на ашурето. Сладкишът беше приготвен и раздаден от Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство. Традицията на мюсюлманите повелява на днешния ден да варят ашуре и да раздават на съседите си, независимо дали са християни или мюсюлмани, което го превръща в празник на всички религии. 

Празникът приключи със специален ритуал, изпълнен от дервиша Васил Тосев. Той пренесе концентричните кръгове от гозбата на изобилието в своя танц сема - за да ги завихри с над 600 завъртания, докато божествената енергия се разпръсне до всички, които дойдоха на Деня Ашуре край Джумая джамия днес. 

Сред много гости пред мюсюлманския храм бяха и областният управител Ангел Стоев и генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

Ашурето е приготвено по традиционна турска рецепта от сварена и подсладена със захар грухана пшеница, прясно мляко, вода, стафиди, сушени кайсии, сушени смокини, сварен нахут, сварен боб, нарязан на дребно локум, орехи, щипка сол и щипка черен пипер.

Посланията на денят "Ашуре" са за мир, солидарност, разбирателство, състрадание, толерантност. Отбелязването му е повод за сплотяване и се счита за обща ценност на всички основни религии.

Денят "Ашуре" е празник, който се чества по мюсюлманския календар - отбелязва се на 10-ия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене. Всевишният да дава берекет и обич между хората, отекна пред Джумая джамия молитвата на мюсюлманите.