Пловдивската опера посреща Нова година с "Исус Христос суперзвезда", спектакълът отново гостува в НДК

Феноменалната рок опера на Андрю Лойд Уебър ни провокира да осмислим собственото си съществуване на Земята

Култура
23:07 - 25 Декември 2023
14963
Пловдивската опера посреща Нова година с "Исус Христос суперзвезда", спектакълът отново гостува в НДК

Пловдивската опера посреща Нова година с един от най-ярките си спектакли - "Исус Христос суперзвезда". Рок операта ще се играе на 4 и 5 януари 2024 г. в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив, като билетите и за двете представения вече са изчерпани. Добрата новина за столичните фенове на най-успешната рок опера на всички времена, създадена от Андрю Лойд Уебър и Тим Райс, е, че на 23 януари постановката ще гостува за трети път в София, в зала 1 на НДК, а за там билети все още има. 

Мощният и експресивен спектакъл на режисьора Веселка Кунчева се превърна в събитие в българския музикално-театрален живот още с премиерата си през ноември 2021 г. Интересът на зрителите към тази разтърсваща и пречистваща история, изпълнена с вяра, страст, предателство, любов и смърт, не стихва. Постановката се радва на пълни зали не само в Пловдив - в Дома на културата и в Античния театър, но и навсякъде, където гостува - в София, Бургас, Стара Загора. През този творчески сезон пък Държавна опера - Пловдив чества 70 години от създаването си. 

Никеца е в ролята на Исус

Спектакълът на Веселка Кунчева и на нейния екип от съмишленици - сценографа Мариета Голомехова и хореографа Явор Кунчев пренася историята за последните дни на Сина Божий и неговия сблъсък с апостол Юда Искариотски в едно мрачно постапокалиптично бъдеще, в което човечеството се лута между вярата и безверието и отново търси своя нов Месия.

"Исус Христос суперзвезда" на Пловдивската опера е нова, съвременна и различна от досегашните трактовки на историята в рок операта, създадена преди повече от 50 години. Рок операта се изпълнява на английски език с български субтитри.

В творбата шедьовър на гения Андрю Лойд Уебър звучат емблематични рок песни, превърнали се в хитове още в началото на 70-те години на ХХ век. Разтърсващите арии, докосващи сърцето и съзнанието, са пресъздадени от талантливи, будни и харизматични български певци, от даровитите музиканти от оркестъра и хора на Пловдивската опера, водени от маестро Константин Добройков.

"Heaven On Their Minds", "Everything's Alright", "Hosanna", "Pilate's Dream", "I Don't Know How To Love Him", "I Only Want to Say“, "The Temple", „Could We Start Again Please?“, „Superstar“ - арии, които знае всеки фен на рока и на мюзикълите. Текстът на песните също е изключително дълбок и въздействащ.

"Исус Христос суперзвезда" прокара и нова тенденция в музиката - съчетаването на модерното звучене на рока с класическо оперно пеене в едно парче. Освен това елитарността на операта се свърза с популярността на рокендрола и двата жанра успешно си взаимодействат, заедно привличайки повече зрители. Рок операта е и пример за много успешна синергия между няколко различни вида сценични изкуства - опера, театър, балет, които получават огромен заряд от рокендрола.

Владимир Михайлов в ролята на Юда

Всеки от българските солисти в "Исус Христос суперзвезда" - рок или оперни певци - оставя ярка следа в този спектакъл като актьорски и певчески талант. Николай Воденичаров-Никеца е истинско попадение за ролята на Исус. Певецът преоткрива емоционално и за себе си, и за зрителите саможертвата на Христос, вокално и артистично разкрива драматичния образ на Спасителя, неговите терзания, но и неговата сила, и неговия трънлив път. 

Владимир Михайлов сбъдва за втори път мечтата си да играе Юда в "Исус Христос суперзвезда". Талантливият музикант осмисля внимателно всяка дума, действие и движение на Юда, а темпераментната натура и въображението на актьора го "хвърлят в огъня", така че да разкрие едно друго лице на провокативния си библейски герой, който чрез т.нар. предателство осмисля саможертвата на Христос. Изживявайки своя катарзис героят на Владо Михайлов подтиква и зрителите да преминат през силно емоционално преживяване.

Юлия Йорданова-Керана е Мария Магдалена - вярната опора на Исус. Нейното присъствие на сцената е едновременно много деликатно и много силно. Цвети Пеняшки е изумителен в образа на Пилат Понтийски. Актьорът извайва непознат досега облик на управителя на Юдея и всеки път го надгражда успешно.

Константин Кацаров като Анна и Владимир Ников в ролята на Каяфа са забележителен тандем. Евгений Арабаджиев с пленяваща артистичност изобразява гротескния образ на юдейския цар Ирод. Запомнящо се е и сценичното присъствие на Марк Фаулър като Симон. Август Методиев също е забележителен в ролята на Петър.

Керана като Мария Магдалена

Т.нар. „Тайно евангелие“, според което Юда - най-близкият следовник на Исус, е помолен от Христос да го предаде, е залегнало в сюжета на "Исус Христос суперзвезда". В Евангелието от Юда се опровергава каноничната история, като се предлага една съвсем различна версия на случилото се

Юда не се разглежда като предател, а като изпълнител на Божията воля. Христос не се възприема като смъртен, а като божествена сила, следователно не е извършено нито предателство, нито убийство. Там се разкрива и друго твърдение, в което Исус моли Юда да го освободи от тази човешка форма, за да може да напусне земята. Чрез идейния сблъсък между Христос и Юда следват и много въпроси за самото човечество и неговия път към вярата и изкуплението на греха. Точно поради тази причина рок операта "Исус Христос суперзвезда" се е превърнала в легенда. 

Авторът на либретото Тим Райс казва: „Идеята е да се погледне Исус през очите на Юда и Исус като човек, а не като бог“.

Цвети Пеняшки е Пилат Понтийски

Рок операта ни връща в събитията от преди 2000 години и потапя публиката в дните преди Възкресението на Спасителя – в дните на Страстната седмица - от влизането му в Йерусалим, през Тайната вечеря и Разпятието, но не се занимава с Възкресението.

Тъй като в живота и в изкуството няма случайни неща, "Исус Христос суперзвезда" ще бъде игран в Пловдив десет дни след Рождество и ден преди Богоявление. Така например при второто си гостуване в София тази година през април представянето на спектакъла съвпадна с Лазаровден - деня, с който всъщност започва разказът в рок операта.

"Чрез този спектакъл бихме искали да кажем на света, че ако не спре да се самоунищожава и ако не приеме саможертвата вътре в себе си, ние наистина ще се самоунищожим“, коментира Веселка Кунчева замисъла на постановката още преди 3 години.

"Това, което виждам в тази рок опера, не е просто болезнено въздействаща музика. В нея има пророчество, което ние като съвременно творци сме длъжни да видим. Този безкраен цикъл на вяра и отричане", споделя режисьорските си виждания Веселка Кунчева. 

"Искахме да си представим какво би се случило, ако се появи отново Исус и ни спаси отново - дали бихме се променили, дали би имало надежда за света", коментира тя. "Светът в момента е точно това – „Осанна“ – „Разпни го“. За съжаление вървим в едни много сгъстени времена - човек може да бъде обявен за светец и няколко часа по-късно да бъде абсолютно низвергнат от цялото човечество", добавя тя.

Сценографията на Мариета Голомехова асоциира подземен град-гробище, който се превръща в Кръстния път към Голгота. В този постапокалпитичен град сме заровили изгубените си души, с единствената цел да оцеляваме. За това визията в този спектакъл е провокирана от мисълта за "бездомието" на света, в който живеем", сподели още преди премиерата в Пловдив един от най-талантливите ни художници и сценографи Мариета Голомехова.


"Исус Христос суперзвезда" извървя своята Голгота и възкръсна на сцената на Пловдивската опера през ноември 2021 г. след почти двугодишно отлагане на премиерата заради пандемията. По думите на творците от екипа това чакане никак не е било безсмислено, тъй като то е изпробвало вярата им и е направило тях по-зрели и съответно и представлението наситено с още по-голяма енергия, смисъл, мъдрост и пречистваща сила.

Тя се усеща по време на целия спектакъл, но най-ярка е по време на емблематичното изпълнение на арията "Jesus Christ Superstar", когато водени от покаялия си Юда - Владимир Михайлов, всички артисти изиграват един фантастичен танц, вдъхновен от светлината на Възкресението. Тук е мястото да отбележим и безспорния талант на балетистите от трупата на Пловдивската опера и фантастичната работа на хореографа Явор Кунчев.

А въпросът "Jesus Christ! Who are you? What have you sacrificed? ("Исус Христос, кой си ти? Какво си жертвал?") продължава да отеква мощно в човешкото съзнание в търсене на всевъзможни отговори. 

Да се гледа "Исус Христос суперзвезда" през януари 2024 г. е добър повод, дори и неизкушеният от философски теми зрител, в началото на Новата година, да си даде сметка какви избори прави в живота и да го провокира да осмисли собственото си съществуване на Земята.

ФОТОГРАФИИ: АЛЕКСАНДЪР БОГДАН ТОМПСЪН