Пловдивски квартал на нокти заради строеж на нови мастодонти

Общество
17:19 - 15 Август 2024
936
Пловдивски квартал на нокти заради строеж на нови мастодонти

Чудовищното презастрояване в Пловдив не спира и цял квартал в район „Южен” между ул. „Димитър Талев”, бул. „Александър Стамболийски” и „Поручик Въльо Стефов” е изправен на нокти заради строеж на нови мастодонти. Лишават ни не само от места за паркиране, но вече и от въздух, възмущават се живеещите в съседство със строителните площадки.

Едната е на ул. „Димитър Талев”, другата -на ул. „Братя Шкорпил”. Целият жилищен комплекс "Южен" представлява бетонна джунгла заради масираното превземане и на последните кътчета земя. 

Частният терен на ул. „Димитър Талев” до супермаркет "Билла 3" и блокове 1100 и 1101 беше ограден преди две години заедно с пешеходния тротоар, строежът беше започнат, собственикът прекара водопровод, дни наред оставяйки без вода блоковете, а сега се прави изкоп. Информационна табела няма, на места оградните пана са паднали и през зейналата дупка се вижда плетеница от тръби. Хората от квартала са притеснени, че под частния терен попада газопровод, и недоумяват как е възможно отгоре да се строи, съобщава "Марица". 

Разрешението за строеж е издадено през 2020 г. от Голямата община, а преди това през 2006 г. е одобрен подробен устройствен план, с който се дава възможност за застрояване до осем етажа. Според данните на администрацията проектът предвижда върху тясното пространство между магазина и блоковете да се построят жилища, ресторант, аптека, медицински център и подземни гаражи. Строежът е стъпаловиден - широкото тяло е на  2 етажа, над него са по-тесни - на 4 и 8 етажа. Какво, в крайна сметка, ще реши инвеститорът, не е ясно. 

На  двеста метра от този строеж, на ул. „Братя Шкорпил”, между четири жилищни сгради се вмъква като по чудо още една, засега докарана до кота нула. От информационната табела, окачена на оградата, става ясно, че възложителят на обекта е фирма „Естра майл“  с управител  София Николова. Това е съпругата на Спартак Николов, бивш шеф на държавното дружество ВиК, чиято фамилия се прочу с имотни сделки, както „Марица” писа. 

Разрешението е издадено преди две години на същия инвеститор за жилищна кооперация. Според одобрения проект застроената площ е 248 кв. метра, разгънатата - 1368 квадрата. Подробният устройствен план разрешава сграда до 18 метра.