Пловдивските общинари наложиха вето на сделката „Гергов“ за панаира

Новини
13:01 - 24 Ноември 2022
1670
Пловдивските общинари наложиха вето на сделката „Гергов“ за панаира

Пловдивският общински съвет наложи вето на сделката “Гергов” за Международния панаир на фона на протести пред общината. Решението беше взето на днешната сесия по предложение на Веселина Александрова от “Демократична България” и подкрепено от 39 съветници.

На общинското заседание независимият общински съветник Георги Величков отбеляза, че Пловдив има два стратегически обекта. Това са летището на Крумово и Международният панаир.

“И двата се водят умишлено към унищожаване”,

заяви той. „Панаирът гине сега, идеята е да се даде без пари на частни лица“. Представителите на “Демократична България” в общинският съвет активно се мъчат да попречат на осъществяването на схемата.

В парламента темата също не бе подмината. Парламентарната група на БСП предупреди, че “Международният панаир в Пловдив ще бъде даден в ръцете на един олигарх”.

Георги Гергов бе изключен от БСП след остри конфликти с Корнелия Нинова.

Сдружение „Бизнесът за Пловдив“ също излезе със своя позиция по казуса, призовавайки общинарите да наложат вето на безумния апорт на варненските акции в дружеството към “Пълдин Туринвест” АД.

“СНЦ „Бизнесът за Пловдив“ настоява Община Пловдив и Общински съвет Пловдив да се възползват от защитата, дадена им в закона, срещу действия, непосредствено засягащи Панаира, които биха довели до загубата на общински и държавни механизми за влияние и контрол върху бъдещето на емблематичното международно изложение.” Това заявява организацията в становището си.

Дебелата схема

По време на трите кабинета на “ГЕРБ” правителството години наред се занимаваше с т. нар. Дупка във Варна. Дупката представляваше празен терен в центъра на морския град, придобит през 2015 г. от Георги Гергов. Той обаче не можеше да строи там поради разкопки. През втория мандат на ГЕРБ бе задействана процедура, при която Варна да получи безвъзмездно част от държавния дял в Пловдивския панаир и да го размени срещу Дупката. Пловдив от своя страна трябваше да вземе останалите държавни акции, но общината отказа.

След серия скандали тази процедура бе отхвърлена и ГЕРБ нареди на Варна да върне подареният ѝ от държавата дял.

Това уж се случи през май 2017 г. с решение на варненския съвет. Тази година обаче изненадващо се оказа, че кметът Иван Портних от ГЕРБ не е изпълнил волята на общинския съвет. Вместо това, той направи опит варненските акции от панаира да се апортират в “Пълдин Туринвест” АД. Като мотив Портних посочи, че

дялът не е доходоносен поради пандемията и било по-целесъобразно той да премине в собственост на другото дружество.

Портних не осъществи плана си веднага. Той бе посрещнат от яростна съпротива от тогавашния вицепремиер Корнелия Нинова, както и от областния управител на Варна Марио Смърков. В крайна сметка акциите бяха прехвърлени, но решението бе обжалвано в съда.

На първа инстанция – не може, на втора инстанция – може

Макар на първа инстанция решението на Административен съд-Варна да бе отмяна на апортирането на варненските акции от панаира в “Пълдин Туринвест” АД, Върховният административен съд отсъди през ноември тази година, че решението на Портних остава в сила.

Веднага след това, Георги Гергов свика акционерите на “Пълдин Туринвест”, за да бъде

увеличен капиталът на компанията с приобщаването на варненския дял в панаира. Те заседаваха успоредно с общинския съвет.

Така се стигна до днешната ситуация, в която пловдивският общински съвет трябваше да вземе решение дали да направи емблематичния международен панаир Герговски или да позволи на държавата да запази някаква степен на контрол върху него.

С варненските акции от панаира, Гергов ще увеличи дяла си в панаирното дружеството от 50,3% на 79,3%. Жителите и общинарите се опасяват, че с време Гергов напълно ще придобие контрол върху Международния панаир и най-вероятно ще го застрои.