Плугчиева: Шенген по въздух и вода удари визите за туристи

Капацитетът на консулските служби е намалял, броят на кадрите не е достатъчен, отчете ексминистърът

Новини
13:46 - 10 Септември 2024
918
Плугчиева: Шенген по въздух и вода удари визите за туристи

След присъединяването на България към Шенгенското пространство по въздух и вода, проблемите с наемането на кадри от трети страни и издаването на туристически визи за гости извън ЕС станаха по-задълбочени. Това стана ясно от изказвания на Меглена Плугчиева, посланик на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА), по време на 11-ия конгрес на организацията в Бургас. Нейните наблюдения са резултат на сигнали от сектора, изпратени до БСБСПА пише Mediapool.

Плугчиева подчерта, че капацитетът на консулските служби е намалял, като в някои държави броят на служителите не е достатъчен, за да се справи с потока от заявления. Тя посочи, че процедурите по издаване на визи за трети страни са бавни и недостатъчно гъвкави, което затруднява туристите, които искат да посетят България. Освен това, издаването на работни визи, което изисква съгласуване между различни български институции, отнема много време и изисква по-добра координация.

Плугчиева акцентира и на проблемите с фирмите, които набират работници от чужбина, особено че те подлежат само на регистрационен режим, което не гарантира стабилност за българския бизнес. Тя добави, че предстои подписването на меморандум, който ще бъде изпратен до държавните институции с искане фирмите да преминат на лицензионен режим.

Тя също така посочи, че статистиката сочи, че много работници от трети страни използват България като транзитна страна за Западна Европа, и 40% от тези работници напускат страната.

Бившият министър на туризма Николина Ангелкова припомни, че Европейската комисия изисква всички държави от ЕС да започнат да издават електронни визи до края на 2026 г. Тя изрази надежда България да не изчака последния момент, за да изпълни това задължение, тъй като секторът на туризма вече търпи загуби.