Плувецът Петър Мицин е избран за най-добър млад спортист на България

Младежът изпревари с 230 точки Карлос Насар

Актуални новини
14:20 - 06 Януари 2024
2034
Плувецът Петър Мицин е избран за най-добър млад спортист на България

Световният и европейски шампион по плуване при юношите Петър Мицин спечели отличието за най-добър млад спортист на България за 2023 година.

Общо 84 спортни журналисти от национални и регионални медии гласуваха в анкетата, предаде БТА.

Гласове в допитването получиха общо 47 спортисти, шест отбора и шестима треньори на подрастващи.

Роденият във Велинград плувец, който се нареди и в топ 3 в класацията за Спортист на годината в България преди два дни, получи 790 точки при гласуването за най-изявените млади състезатели през 2023-а.

Мицин получи наградата си на специална церемония в Театралната зала на частно училище "Свети Георги" в София от Тодор Иванов, управител на Фрий медиа груп, организатор на събитието.

През 2023 година Петър Мицин стана първият български плувец със световен рекорд при юношите в мъжкото направление, а вече има и две олимпийски квоти за Игрите в Париж - на 400 и 800 м св. стил, както и покрит норматив "Б" на 200 м св. стил.

За пети път в анкетата за номер 1 бе избран плувец след Антъни Иванов и Йосиф Миладинов, които са двукратни победители - съответно през 2016-а и 2017-а, и при 2019-а и 2021 година.

Мицин изпревари с 230 точки европейския шампион по вдигане на тежести при мъжете Карлос Насар, който зае втората позиция с 551 точки и бронзовата медалистка от Световното първенство по шахмат до 20 години Белослава Кръстева, получила 464 точки. И двамата не присъстваха на церемонията, като наградата за Насар прие Марин Милашки от Българската федерация по вдигане на тежести, а олимпийската шампионка в гребането Здравка Йорданова връчи приза за Кръстева на нейната майка Петя.

В топ 5 влязоха още лекоатлетът Божидар Саръбоюков с 431 и Стилияна Николова (художествена гимнастика) с 403 точки.

Десетката допълниха Калина Бояджиева (таекуондо и кикбокс), Симеон Николов (волейбол), Радослав Росенов (бокс), Никола Цолов (моторни спортове) и Илиян Радулов (тенис).