Плюс-минус играе живакът в Северното полукълбо

Охлаждането ще е много силно в някои райони на Земята

Мистика
22:23 - 15 Ноември 2020
3313
Плюс-минус играе живакът в Северното полукълбо

Японски климатолози предупреждават, че температурни аномалии ще се наблюдават в цялото северно полукълбо на Земята през тази зима. Неотдавна екип от учени обяви заключението си, че изменението в температурата на повърхностния слой на водата в Тихия океан през следващите месеци ще доведе до аномално охлаждане в много части на Земята.

Експерти от Японската метеорологична агенция потвърждават тази информация и уточняват, че резки промени в температурата в Северното полукълбо ще настъпят през зимата с 90 процента вероятност. Освен това, с вероятност от 60 процента, температурната аномалия ще продължи и през пролетта.

Както отбелязват метеоролозите, студената фаза на Южното колебание Ел Ниньо или феноменът Ел Ниня води до охлаждане на Земята, което се характеризира с намаляване на температурата на водата на Тихия океан в екваториалната част. Такива температурни аномалии често водят до наводнения и суши в някои региони на Земята.

Експертите предполагат, че тази температурна аномалия може да продължи 5 месеца - до пролетта. В този случай температурата на водата в Тихия океан вероятно ще спадне с половин градус и това намаление ще бъде рекордно.