По 800 лв. за най-пострадалите след наводнението в Карловско

С 300 000 швейцарски франка подпомагат най-засегнатите семейства

Новини
12:36 - 29 Септември 2022
1488
По 800 лв. за най-пострадалите след наводнението в Карловско

БЧК стартира операция за подпомагане за пострадалите от наводненията села в Карловско. Тя започва от утре, поета е от ръководител Николай Тодоров.

БЧК е отправил призив към Международния червен кръст, благодарение на което са отпуснати над 600 000 лв. (300 000 швейцарски франка).

С парите ще бъдат подпомогнати около 400 домакинства, които са най-засегнати. Помощта ще се дава в кеш или ваучер на стойност 800 лв. за избор на техника или покъщнина. Това съобщи Георги Сливенски от БЧК.

Тереза Хенли, представител на Международната федерация, посочи, че се радва да помогне на пострадалите.

Над 4400 души ще получат хигиенни пакети с препарати за почистване и дезинфекция на наводнените къщи. Ще бъдат раздадени и материали за подкрепа и в училищата в община Карлово.

Помощ има и от БЧК-България - тя се състои в одеяла, дезинфектанти, храна, вода и психо-социална подкрепа от психолози от БЧК-Пловдив, които раздават и хранителни продукти.

Ще се създадат и Обществени съвети, в които ще участват представители на пострадали и кметове, за да се оценят кои са най-засегнатите домакинства и да бъдат справедливо подпомогнати. Главният критерий за подпомагане ще са

семейства със засегната къща, която трябва да бъде укрепена за зимния сезон.

На база оценка на нуждите в пострадалите населени места, до този момент, БЧК е предоставил 1000 спални комплекта, 1000 одеяла, повече от 15 т минерална и изворна вода, както и храна и дрехи. Осигурени бяха над 1600 л дезинфектанти и 10 професионални изсушители за мокри помещения.

Българският Червен кръст разкри три временни пункта в селата Каравелово, Богдан и Слатина, в които се раздава храна, вода и друга хуманитарна помощ на хората на място. В пунктовете се оказва и първа помощ на жителите от селата и на доброволците, които помагат за разчистването на щетите от наводненията. Включиха се Доброволният екип за работа при бедствия и кризи, Младежкият авариен екип на БЧК - Пловдив, както и екипи от съседни области.