По боклука ще ни познаят

Общество
14:55 - 25 Август 2021
8343
По боклука ще ни познаят

ДОБРОМИР БАНЕВ
Специално за Lupa.bg

Българинът живее с нагласата, че вкъщи трябва да му е хубаво, без да го интересува какво се случва извън входната му врата. Оставя си боклука пред нея, изчаквайки да съчетае изхвърлянето му с отиване до магазина или с излизането му за работа. Контейнерите са стари, очукани и грозни, а около тях цари пълна свинщина. По-лесно да изхвърлиш отпадъците си около, а не в тях. Колко от нас знаят, че едрогабаритният боклук се изхвърля по графици, които са различни за всеки район на София?

Въпреки солените глоби, няма санкционирани, а междублоковите пространства са заринати с мебели и какви ли не строителни отпадъци. Така сме свикнали с мизерията, че вече не ни прави никакво впечатление в какъв окаян вид са задните ни дворове. Напредничавите държави можем да познаем по това, как гражданите им изхвърлят боклука, който сами генерират, как се отнасят към чистотата на градовете, в които живеят.

Ние сме много далеч от Виена и Берлин – и в географски, и във всякакъв друг смисъл. Но това трябва да се промени, защото е неизменна част от промяната в манталитета, който продължава да ни дърпа назад. Наскоро ми попадна пост във фейсбук на човек, който ежедневно събира поне по три отпадъка, докато върви по улицата. Беше направил изчисление колко килограма боклук събира ежегодно само от този си „навик“. Правим ли го и ние, видим ефект със сигурност ще има. Примерът може да бъде заразителен. Защото по боклука ще ни познаят.