По едно село на ден измира в Румъния заради COVID-19

Новини
21:40 - 23 Октомври 2021
1067
По едно село на ден измира в Румъния заради COVID-19

Румъния губи всеки ден едно населено място с размерите на село на фона на регистрираните ежедневно 400-500 смъртни случая след заразяване с новия коронавирус.

Това алармира днес мениджърът на Университетската болница за спешна медицинска помощ в Букурещ проф. д-р Каталин Кристою, цитиран от телевизия Диджи 24.

"Има голям брой смъртни случаи, по-голям спрямо предходните вълни. Замислете се, че всеки ден, при 400-500 смъртни случая дневно, Румъния губи по едно село. 400-500 души означава една общност. За седмица Румъния ще изгуби една община - 3000-3500 души, и така можем да продължим да пресмятаме по-нататък. Как ще спрем това? Ще го спрем чрез ваксинация", заяви проф. д-р Каталин Кристою на пресконференция в Националната библиотека в Букурещ, където е разкрит имунизационен център в рамките на стартиралия вчера ваксинационен маратон в румънската столица.

Хиляда и шестотин души вече се имунизираха във ваксинационния център, разкрит в Националната библиотека, където се оформи опашка от чакащи още от сутринта, съобщава Диджи 24.

Ректорът на Университета по медицина и фармация "Карол Давила" проф. д-р Виорел Жинга отбеляза, че 1600 не са твърде много, но допълни, че няма поставена цел. "Имаме нужда от всеки човек, който дойде да се ваксинира", каза проф. д-р Виорел Жинга. Той допълни, че в центъра за тестване за COVID-19, положителни са излезли 12 процента от пробите.

Днес здравните власти съобщиха за нови 446 смъртни случая от COVID-19 и 15 261 новозаразени, информира сайтът Зиаре. Вчера броят на починалите бе 357, а на новозаразените - 15 410.

На фона на това увеличение на новите и на смъртните случаи от COVID- румънската столица организира ваксинационен маратон, който започна вчера. Шест ваксинационни центъра са разкрити във всеки от районите на Букурещ и работят без прекъсване, съобщава телевизия Диджи 24. Така двама от всеки 10 румънци, които са се ваксинирали през последното денонощие, са направили това в Букурещ.

В първия ден на маратона се ваксинираха над 8200 души. Хората идват както за първа, така и за трета доза, отбелязва медията.

Същевременно проучване, проведено в Румъния, чиито резултати бяха оповестени днес, показа, че ваксината срещу COVID намалява 20 пъти риска от летален изход и 10 пъти риска от хоспитализация, информира още Диджи 24. Проучването е осъществено въз основа на тестове на 1,7 милиона души.

Ефективността на всички типове ваксини, изчислена 14 дни след втората доза, показва ефективност срещу заразяване - 84,4 процента; ефективност срещу хоспитализация - 91,8 процента; ефективност срещу поставяне под интензивни медицински грижи - 92,8 процента; ефективност срещу смърт - 95,1 процента.

Националният комитет за координация на ваксинационните дейности уточни, че тъй като рискът от тежко протичане на болестта варира в зависимост от анализираното население, ефективността на ваксините е била изчислена в зависимост от възраст, пол и седмица на тестването.
Изводът е, че в Румъния ваксинацията срещу COVID-19 е намалила над пет пъти риска от заразяване, над 10 пъти риска от хоспитализация , близо 14 пъти риска от попадане в интензивно отделение и над 20 пъти риска от смърт след заразяване с новия коронавирус.

Друг извод от изследването е, че защитата от хоспитализация, попадане в интензивно отделение и смърт е над 50 процента още с поставянето на първа доза на ваксината, поне 14 дни след инжектирането й.
Проучването е установило следната ефективност 14 дни след втората доза: при ваксината на "Пфайзер/Бионтех" - 84,1 процента; "Модерна" - 93,1 процента; "АстраЗенека" - 71,7 процента.

Поставянето на ваксината на Янсен в Румъния започна на 4 май и не са събрани достатъчно данни, за да бъде включена в проучването, уточни Националният комитет за координация на ваксинационните дейности.

При анализа са били използвани над 2,7 милиона теста, както положителни, така и отрицателни, направени на над 1,7 милиона души на възраст над 16 години, които са били ваксинирани. Проучването е направено в периода февруари-май 2021 г., когато вариантът Алфа на вируса бе доминиращ в Румъния, отбелязва Диджи 24.