По искане на ЕЦТП: „Легнали полицаи“ на пост в Стара Загора

Общество
14:20 - 22 Март 2023
1659
По искане на ЕЦТП: „Легнали полицаи“ на пост в Стара Загора

На възлово кръстовище в Стара Загора между булевардите "Цар Симеон Велики" и "Крайречен" вече са изградени изкуствени неравности преди пешеходните пътеки, видя репортер на БТА.

Препоръка за поставянето на т.нар. легнали полицаи беше направено от Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) по време на съвместна проверка от заместник-кмета на община Стара Загора Радостин Танев и Диана Русинова, председател на Управителния съвет на ЕЦТП.

Както БТА писа причината е, че въпреки ограничението на кръстовището от 30 км/ч и поставените камери, автомобилите преминават с висока скорост. На кръстовището има предпоставка за конфликтни ситуации между пешеходци и шофьори, което има опасност да доведе до инцидент. Съоръжението е позиционирано преди маркираната пешеходна пътека, тъй като неговата основна роля е намаляване на скоростта преди разрешеното място за пресичане на пешеходци.

По време на инспекцията Русинова посочи, че това е първият вариант за предпазване от инцидент на кръстовището. „Ще наблюдаваме мерките и тяхната ефективност и ще направим пълен мониторинг, а ако се наложи – ще дадем и допълнителни насоки“, каза Диана Русинова.