По искане на Гешев: Заплатите в Темида замръзват

Актуални новини
22:00 - 09 Април 2020
1667
По искане на Гешев: Заплатите в Темида замръзват

Пленумът на ВСС замрази заплатите на магистратите, служителите, както и тези на членовете на кадровия орган и нa Инспектората до края на годината заради COVID-19 по предложение на главния прокурор Иван Гешев.

Това означава, че заплатите няма да могат да бъдат актуализирани до края на 2020 г., но няма да бъдат намалявани, нито ще бъдат връщани пари от вече решени увеличения, информира „Монитор”.

"Както можем да вземем решение за разпределение на ДМС, можем да вземем решение за известен период от време да замразим възнагражденията. Естествено не можем да оставим магистратите и служителите без възнаграждение, но можем да ги замразим", каза представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

"Както депутатите внесоха предложение за замразяване на техните заплати, така ние можем да направим същото с нашите заплати. Напълно в нашите правомощия е да замразяваме заплатите си", коментира Гергана Мутафова.

Председателят на ВКС Лозан Панов не пропусна да атакува главния прокурор за предложението му, като го нарече "популист" и не одобри идеята за замразяването на заплатите. "Не вярвам на господин Гешев", каза председателят на ВКС.

"Това, че не ми вярвате, ме ласкае. Щях да се изненадавам, ако ми вярвате. Това, което правя и говоря са две еднакви неща. Виждате какво прави прокуратурата като дарения и в областта на кръводаряването, очаквам от вас и вие да организирате подобни кампании. Аз се гордея с колегите прокурори и съдии, които за разлика от вас не ползват политическа реторика и популизъм и даряват тихо и спокойно", отговори главният прокурор на Панов.

Aтанаска Дишева изненадващо подкрепи Иван Гешев относно замразяването на заплатите и дори предложи да се организира пункт за кръводаряване във ВСС. "Тогава аз първа ще дойда", коментира Дишева.

Идеята е следната – заплатите да не бъдат нито увеличавани, нито намалявани до края на годината – внесе накрая финална яснота Даниела Машева. "Никой няма да връща пари от актуализацията досега", допълни ясно Машева.

Накрая ВСС гласува с мнозинство "за" замразяването на заплатите на всички в съдебната система, плюс средствата на "тримата големи" за участия в комисии и заседания.

Другият въпрос, който Иван Гешев предложи в сряда Пленумът да обсъди бе за принудителното пускане в отпуск на съдии, прокурори, следователи и служители. По-рано обаче, Пленумът реши, че този въпрос няма да бъде обсъждан съвместно, а е в компетенциите на всяка колегия по отделно, поради което отказа да взима решение по него.