По каналите във Венеция само с предварителна резервация

Нещо за четене
17:37 - 20 Април 2022
2887
По каналите във Венеция само с предварителна резервация

Традиционният поток от туристи се завърна тази пролет в обезлюдената по време на пандемията Венеция и това накара местните власти да възобновят проекта си за задължителна резервация за всички туристи, които искат да се разходят по протежението на прочутите канали на града.

Ще стартираме с експериментална фаза, по време на която резервацията няма да е задължителна, а по избор, обясни днес пред Франс прес сътрудникът по туризма в общинския съвет Симоне Вентурини.

Датата, която ще сложи началото на тази фаза, ще бъде оповестена през идните седмици и ще бъде придружена от стимули като например намаление на входните такси за музеите.

След края на експерименталната фаза резервацията ще стане задължителна през 2023 г. и туристите ще плащат дневна такса, която ще варира от три до 10 евро.

Посетителите, които нощуват на място и вече подлежат на туристическа такса, ще бъдат освободени от нея.

Тази инициатива изглежда по-актуална от всякога, след като уикендът за католическия Великден бе белязан от силно стълпотворение на туристи: 100 000 са нощували в града всяка нощ, към които трябва да се прибавят и средно 40 000 посетители дневно, каза Вентурини.

Тази тълпа от хора е довела до дълги опашки на спирките за "вапорето" и пред музеите, а хотелите са били напълно заети.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро бе първият, който вдигна сигнал за тревога. Мнозина разбраха днес, че резервацията за посещение на града е правилният път, който да следваме, за да постигнем по-балансирано управление на туризма, написа Бруняро в Туитър.

Ние ще сме първите в  света, които предприемаме този труден експеримент, подчерта той. 

Според Симоне Вентурини това ще е първата система в света, при която регионална столица, а не археологически обект или природен парк се опитва да регулира достъпа до града и следователно това е много сложно.

Когато резервацията стане задължителна през 2023 г. контролът ще се осъществява , както сега това се прави на автобусната и жп гарата, двете основни точки за достъп до "Серенисима".

Венеция няма да може да наложи квота за дневен брой посетители заради принципа за свободно движение на хора, но промяната на таксата в зависимост от притока на хора, ще позволи да се стимулират туристите да избират дни с по-ниска посещаемост.