По колко чаши вино на седмица свалят кръвното?

Здраве
12:58 - 15 Март 2023
7655
По колко чаши вино на седмица свалят кръвното?

Умерената консумация на вино може да бъде част от здравословната диета, според Американската кардиологична асоциация, която публикува резултатите от проведено проучване. Това означава не повече от едно алкохолно питие (14 ml алкохол или почти 50 ml концентрат) на ден за жените и две питиета за мъжете.

Колко чаши вино на седмица свалят кръвното? Учените са установили, че три чаши червено вино от 125 мл седмично могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, но препоръчват, ако човек се въздържа от консумацията на алкохол, да не започва да пие. Експертите са изследвали връзката между флавоноидите в червеното вино и други храни и напитки и тяхното влияние върху кръвното налягане при 1000 души. Те стигат до извода, че тези съединения помагат на мускулите в артериите да се отпуснат. По този начин артериите се разширяват и кръвта тече по-добре.

Червеното грозде, люспите му, семките и виното, направено от тях, са много богати на флавоноиди. Британската здравна служба препоръчва не повече от 14 единици алкохол на седмица. В бутилка светла бира има 1,7 единици, а в голяма чаша вино (250 мл) - около 3 единици. Ако човек пие веднъж или два пъти седмично, има риск от хронични заболявания.

Като част от проучването изследователи от Queens University Belfast и University of Kiel са работили с данни от германската биобанка PopGen за 904 души на възраст от 25 до 82 години. Те анализираха каква храна ядат, микробиома им, кръвното им налягане, както и други клинични данни. Стойностите на флавоноидите в диетата им за предходната година са оценени според данни на USDA. Микробиомът на участниците също е бил анализиран.