По колко хляб може да ядем на ден, без да напълнеем?

Новини
21:50 - 24 Януари 2023
8786
По колко хляб може да ядем на ден, без да напълнеем?

Хлябът е една от най-противоречивите храни. Често се препоръчва да се откажете от него или да намалите консумацията му до строгия минимум. Но според някои експерти здравите хора трябва да ядат хляб всеки ден. Препоръки на специалисти за консумацията на хляб публикува руското електронно издание „Век”.

Диетолозите единодушно съветват да не се отказвате от хляба, тъй като този продукт е здравословен източник на витамини и микроелементи - по-специално на витамини от група В, витамин Е, желязо, магнезий.

Говорейки за това кой хляб е за предпочитане въз основа на потенциала му за ползи за здравето, лекарите отбелязват следното: „Ако черният има малко повече витамини и фибри, то белият по-рядко предизвиква подуване и киселини, а пълнозърнестият хляб също е добър за редовна консумация”.

Да, но колко хляб може да се яде без вреда за здравето? Според експерти, от тестеното изделие не може да се напълнее при условие, че с него не се злоупотребява. При липса на здравословни противопоказания можете да ядете до 250-300 грама хляб на ден, споделят експертите.

„За да разберете колко качествен е хлябът, натиснете го с пръст. Ако спадне бързо и бавно възстанови формата си, в него има твърде много бакпулвер. А твърде силно изразената миризма на хляб в кутията за съхранение означава, че той се съхранява при неподходящи условия“, споделят още експертите.