По-малко донори на сперма в Швеция заради пандемията

Асистираната репродукция в някои части от страната е напълно спряна

Новини
16:20 - 15 Април 2021
1097
По-малко донори на сперма в Швеция заради пандемията

Швеция започва да усеща необичаен ефект от пандемията от коронавируса – сериозен недостиг на сперма в репродуктивните банки, предаде Ройтерс.

Повечето донори избягват посещаването на болници заради риска от зараза. Липсата на донорска сперма на практика е спряла асистираната репродукция в някои части от страната.

„Спермата ни е пред изчерпване. Никога не сме имали толкова малко донори, колкото през последната година“, заяви шефът на клиниката по репродукция в университетската болница на Гьотенбург Анн Турин Кйелберг.

Липсата на донорска сперма е довела до много по-дълго чакане за асистирана репродукция. Времето за чакане в момента е между шест до 30 месеца, може и по-дълго, пишат от Ройтерс, цитирайки свои източници.

Скандинавските държави и Белгия са страните с най-висок процент двойки, които използват асистираната репродукция, в света.

Според шведските закони една донорска сперма може да се използва на максимум шест жени. Повечето проби в страната вече са достигнали този лимит, което допълнително ограничава ползването им.

Швеция също така е един от най-големите износители на донорска сперма в света.