По-малко от 6% от изнесеното от Украйна зърно е изпратено в бедните страни

2/3 от изнесените продукти от черноморските пристанища са превозени до европейски страни

Новини
17:10 - 17 Октомври 2022
2225
По-малко от 6% от изнесеното от Украйна зърно е изпратено в бедните страни

По-малко от шест процента от изнесеното от Украйна зърно е изпратено в бедните страни, заяви днес турският министър на земеделието и горите Вахит Киришчи, цитиран от Анадолската агенция.

Киришчи уточни, че едва 5,6 процента от изнесеното от Украйна зърно в рамките на договорения „зърнен коридор“ е изпратено в бедните страни.

От 1 август, когато от Украйна потегли първият кораб, до 15 октомври 63 процента от изнесените продукти от черноморските пристанища са изпратени в европейски страни, 24 процента в Азия и 13 процента в Африка. А от изнесените 7,5 милиона тона селскостопански продукти само 5,6 процента са били насочени към бедните страни.

В една от най-бедните страни в света - Джибути, е доставено едва 541 тона зърно, каза Киришчи. 

Той напомни, че износът на зърно от Украйна е бил обсъден по време на срещата в Астана на 13 октомври между президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин. 

На срещата се е говорило за необходимостта от удължаване с още четири месеца на споразумението за зърнения коридор. Този коридор трябва да се превърне и в коридор на хуманността и добротата в солидарност със страните, които се борят с глада, каза Киришчи.

Доставките на зърно по т. нар. зърнен коридор се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. 

Първоначалното споразумение е за 120 дни и изтича през ноември.