По мегаделото за корупция в руската армия арестуваха съветник на заместника на Шойгу

Обвинението срещу него е "присвояване в големи размери"

Крими
13:40 - 28 Април 2024
2307
По мегаделото за корупция в руската армия арестуваха съветник на заместника на Шойгу

Арестуван е съветник на заместника на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, съобщи в Телеграм канала си Moscow Times. Антон Филатов е ръководел няколко компании, подчинени на Министерството на отбраната, а обвинението срещу него е "присвояване в големи размери". 

Медията отбелязва, че до 2019 г. Филатов е работил в дружеството, отговарящо за логистиката в отбраната "Оборонлогистика". Там един от ръководителите - зам.-министърът на отбраната Тимур Иванов е бил задържан за подкуп. Филатов е негов съветник. 

Посочва се, че от 2013 г., когато Иванов поема АО "Оборонстрой", Филатов е назначен в бордовете на предприятия, подчинени на Министерството на отбраната: АО 1470 УМТО, АО "Спецтранслизинг" и "Оборонлогистика".

Според медията до момента Филатов е четвъртият арестуван във връзка с разследването около ключовия заместник на Шойгу.

Зам.-министърът е задържан на 23 април, тъй като е обвинен, че е покровителствал редица фирми, които получавали изгодни държавни поръчки от Министерството на отбраната. В замяна те изграждали и възстановявали безвъзмездно негови и семейни имоти. Размерът на подкупа възлизал на 1,185 милиарда рубли.