ПО СЪВЕТСКИ: В затвора ли е Суровикин и жив ли е въобще?

Според дъщерята на генерала той си е на работа в Украйна

Украйна
15:45 - 29 Юни 2023
7888
ПО СЪВЕТСКИ: В затвора ли е Суровикин и жив ли е въобще?

Продължават да се носят противоречиви съобщения за това какво става с командващия Въздушнокосмическите войски на Русия генерал Сергей Суровикин. Британският "Файненшъл таймс", позовавайки се на трима източника твърди, че той е арестуван като част от чистка на президента Владимир Путин в руските служби за сигурност и силови ведомства след неуспелия бунт на наемническата армия "Вагнер".

Руският Телеграм канал "База", цитира дъщерята на Суровикин, че с баща ѝ нищо извънредно не се е случило и че той е на работа.

Според "Файненшъл таймс" Суровикин, за когото западни издания писаха, че е знаел предварително за метежа и е симпатизирал на "Вагнер", е задържан, но не е ясно дали като обвиняем, или само за да бъде само разпитан.

Дъщерята на Суровикин Вероника в разговор с "База" , е заявила, че съобщенията за задържането на баща ѝ са неверни. По думите му с него "нищо не се е случило", никой не го е арестувал, а сега "всички са на своите работни места".

По думите ѝ Суровикин никога "не се появявал в медиите всеки ден и не е правил изявления".Съпругата на т. нар. генерал Армагедон е отказала да коментира за "База" слуховете за неговия арест, пише още каналът. Няма потвърждение за твърденията му, както и за версията на "Файненшъл таймс".

По-рано и "Москоу таймс" писа, позовавайки се на източници, близки до руското министерство на отбраната, че Суровикин е арестуван. 

Освен командващ на Военнокосмическите войски, Суровикин е зам.-командващ на "специалната военна операция" в Украйна. Той беше неин командващ, от миналия октомври, но отстъпи този пост на шефа на руския Генерален щаб ген. Валерий Герасимов