По-солено ли ще ни излезе зимнината тази година

Общество
15:11 - 03 Септември 2024
760
По-солено ли ще ни излезе зимнината тази година

Все по-малко са хората, които се занимават със зимнината активно. Повечето от тях имат собствени градини и собствено производство. Това явление не е в размерите, в които беше в близкото минало. Това вече не влияе на пазара и ако преди 15 години виждахме едно стълпотворение във връзка и с доматите, и с туршиите, в момента това явление е доста по-слабо. Вече не се прави във всяка къща. Това каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Той поясни, че всички плодове и зеленчуци, които се предлагат, са с по-ниски стойности от миналата година.

"Тази година е много по-добра в климатично отношение, независимо от сушата и високите температури. Зимнината ще е по-евтина, не казвам с някакви драстични стойности, но потребителската кошница е по-евтина с 3 лв. от същия момент миналата година. Наблюдаваме доста спокоен пазар, тази тенденция се оформи още от април месец. Нека не забравяме, че половината от пазара сме ние, клиентите. От нашето поведение зависи какво ще е поведението на пазара. В малък град на българското Черноморие в известен супермаркет имаме едни равнища, които са с около 15-20% по-ниски от София", допълни Иванов за Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че е добре да сме информирани и да търсим качествени продукти.

"Не трябва да се подвеждаме с търговските манипулации, които са част от маркетинга. Не трябва да купуваме на всяка цена. Колкото повече разум вкараме в нашето пазаруване, толкова по-добро взаимодействие ще има. И ако се говори за годишна база - ние имаме недостатъчно производство, трябва доста сериозно да увеличим количеството и пазарите си", подчерта председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Той е категоричен, че имаме даденостите за висококачествени плодове и зеленчуци.

"Много сме далеч от това, което имаме като потенциал. Имаме определени моменти, в които българският пазар се насища с български стоки, има моменти, в които се насища със стоки внос, които са предимно от ЕС. Но въпросът е, че трябва да дадем приоритет на производството. Ранното производство е важно за националната сигурности не трябва да се подценява", коментира гостът.

Иванов добави, че корнишоните са по-скъпи от миналата година с 10%.

"В момента ние нямаме проблем с пазара на храни. При захарта имаме отчетливо намаление спрямо годишна база - 16%. Фасулът и варивата са без промяна. Сиренето и кашкавалът са с по 2% под нивата, но за сметка на това прясното мляко и маслото са с 6-7% над нивата от миналата година. Нормално е това изменение", успокои Владимир Иванов.