По стъпките на кралете, само че боси - вижте туристическата атракция в Обединеното кралство

Посетителите ще могат да стъпят на точното място, където ще короноват крал Чарлз III с условието, че са без обувки

Новини
14:15 - 26 Март 2023
3369
По стъпките на кралете, само че боси - вижте туристическата атракция в Обединеното кралство

Посетителите в Уестминстърското абатство в Лондон ще могат за пръв път да стъпят на точното място, където ще бъде коронован крал Чарлз Трети, но след церемонията на 6 май, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс. Желаещите да сторят това обаче ще трябва да бъдат без обувки, за да се опази средновековната мозайка.

От управата на Уестминстърското абатство съобщиха в петък, че тази част от пода на храма, известна като мозайката Космати, върху която от 700 години се поставя трона за церемониите по интронизирането на монарха, ще може да се види на церемонията за короноването на крал Чарлз Трети. От десетилетия тя бе покривана с килими, защото не бе ремонтирана.

Мозайката ще бъде достъпна за туристически обиколки на малобройни групи след церемонията на 6 май тази година. От посетителите ще се изисква да свалят обувките си, за да се предпази износването и повредата на реставрирания под.

"Стъпването по мозайката и благоговейното усещане да стоиш в центъра на абатството е наистина невероятно изживяване", каза Скот Крадок, ръководител на звеното за организирани посещения в абатството. "Това ще даде на хората възможност да изпитат усещането да си на главната сцена на коронацията".

Сложната мозайка от мрамор, камък, стъкло и метал, разположена пред олтара на абатството, е създадена по поръчка на крал Хенри Трети в началото на тринадесети век от италиански майстори и английски зидари.

Оттогава на това място са изпълнявани английските, а впоследствие и британските церемонии за короноване на монарха. Мозайката е била покрита с килими на много от церемониите, включително за короноването на кралица Елизабет Втора през 1953 г. и на баща й крал Джордж Шести през 1937 г.

Смята се, че това е най-добре запазената мозайка извън Италия на редкия стил "Космати", създаден от майсторите от италианското семейство Космати. Мозайката в абатството бе възстановена след продължила две години работа по проект за консервация, приключила през 2010 г.