По-тежки присъди за ромите-салафити, обявили война на християните

Актуални новини
14:24 - 09 Октомври 2020
2776
По-тежки присъди за ромите-салафити, обявили война на християните

На 15 октомври Апелативния съд в Пловдив ще заседава по дело, образувано по протест на Окръжна прокуратура – Пазарджик и жалби на 12 от четиринадесетте подсъдими роми по т.н. „ислямско“дело.

Прокуратурата настоява за завишаване на наказанията на всички подсъдими, с изключение на А.М.А – Ахмед Муса.

Пазарджишкият Окръжен съд признал Ахмед Муса Ахмед за виновен за това, че от ноември 2013 г. до 25.11.2014 г. в Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово – непосредствено и чрез Интернет, чрез организиране, издаване и разпространяване на книгата „Вероотстъпване“ на български език, както и с муджахидински жест с показалец на ръката, изразяващ се във верска нетърпимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма.

Циганинът е признат за виновен и в това, че при условията на продължено престъпление, в периода 11.2013 г. – 25.11.2014 г. в Пазарджик, в джамията „Абу Бекир“ и посредством профил в Интернет сайт е пропагандирал война. На Ахмед Муса Ахмед е наложено едно общо най-тежко наказание от 7 години и 6 месеца, което е увеличено с една година.

Следователно той е осъден на 8 години и 6 месеца лишаване от свобода и глоба от 9500 лева.

Четирима от подсъдимите са осъдени по на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода и глоба от по 7 000 лв. всеки. Други седем на по 2 години и 6 месеца лишаване от свобода и глоба от 6 000 лв. за всеки от тях, а двама бяха осъдени от Окръжен съд Пазарджик на по 2 години лишаване от свобода.