По-топло в съботния ден

Новини
22:35 - 26 Ноември 2021
1903
По-топло в съботния ден

Освен с валежи, много ветровито беше на места времето днес, с температури следобед в широки граници - от едва 3° във Видин и 5° в София, Ловеч и Плевен до 14° във Варна. Във Враца, където максималната температура е 12°, поривите на вятъра достигнаха 90 км/ч.

През нощта валежите ще спират, най-късно в югозападните райони, където и утре до обяд все още на места ще продължи да превалява. Вятърът ще се ориентира от югозапад и максималните температури ще бъдат по-високи, в сравнение с днес, от 12° до 17°, само в Северозападна България – не повече от 10°.

За тези които ще стават рано, минималните температури и в съботния ден ще са в широки граници – от минус 1° до плюс 9°, в София – около 3°.

Акцент в прогнозата за планините утре – силният вятър, с посока от югозапад. Температурите и там ще се повишат и максималните в планинските курорти ще са от 3° до 8°. Ще бъде по-често облачно, по въховете - с мъгли. Валежи ще има главно в масивите от Западна България, като границата м/у дъжд и сняг ще е на около 2000 м.

Под влиянието на обширен многоцентров циклон в по-голямата част от Европа ще бъде с валежи. Ще продължи застудяването в Западна и Централна Европа и на много места там ще вали и сняг. Сняг се очаква да завали в края на съботния ден дори и на остров Корсика. На Балканите ще се задържи топло за края на ноември. Облачно и ветровито ще бъде почти навсякъде на полуострова, с валежи в западните и южните райони.

У нас, през нощта срещу неделя отново ще вали, но очакванията са в неделя да има и слънчеви часове. Ще остане ветровито и по-топло от обичайното за сезона. Нова валежна обстановка ще започне през нощта срещу понеделник, като с очакваното във вторник съществено застудяване ще има райони и със сняг.