По традиция: Перник почти два месеца без топла вода

Спират местната „Топлофикация“ за планов ремонт

Новини
13:55 - 22 Юли 2022
2508
По традиция: Перник почти два месеца без топла вода

Перник остава без топла вода от 8 август до 30 септември, съобщиха от „Топлофикация“. Топлоизточниците на дружеството ще бъдат спрени за планов ремонт.

Ще се ремонтират нагревните повърхности, зидарията и изолацията в топлоизточниците, ще се ревизират предпазните схеми на парогенераторите, ще се поправят прахоприготвящите им системи, ще се подмени покривът на котелното помещение, ще се ремонтират съоръженията за пречистване на димни газове, ще се подменят участъци от главни и спомагателни трасета по топлопреносната мрежа.

От „Топлофикация“ умоляват абонатите да не извършват никакви самоволни манипулации в абонатните станции. За недопускане на аварийни ситуации, преди възстановяване на топлоснабдяването ползвателите трябва да приведат вътрешните инсталации за гореща вода в сградите в състоянието преди спирането, уточняват от топлофикационното дружество.

Системно изпускане на неорганизирани емисии от котелен цех на ТЕЦ „Република“ в Перник е установила Районната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) - София.

Във връзка със сигнали за запрашаване на въздуха в града, експерти на РИОСВ – София са проверили топлоцентралата. При инспекциите е констатирано, че неорганизираните прахови емисии са в резултат от процепи, дупки и неуплътнени участъци от сградата, в която са разположени парогенераторите. Те предизвикват запрашаване на различни райони в Перник, в зависимост от посоката на вятъра.

За установените нарушения на екологичното законодателство на дружеството ще бъдат съставени два акта. Размерът на санкцията, съгласно Закона за опазване на околната среда, е от 10 000 лв. до 500 000 лв. 

С цел ограничаване и преустановяване на неорганизираните прахови емисии на ,,Топлофикация Перник” АД са дадени две предписания, със срок на изпълнение, съответно до 22 юли  и до 25 юли. В случай на неизпълнението им, ще бъдат предприети допълнително най-строги мерки и действия, уточняват от РИОСВ.

Започваме ремонт на покрива на котелен цех в началото на август, коментира пред БТА изпълнителният директор на дружеството Чавдар Стойнев. За да се направи ремонтът, трябва работата в цеха да бъде спряна, уточни той. 

От Изпълнителна агенция по околна среда е изискано съдействие за разполагане на мобилна автоматична станция за измерване качеството на атмосферния въздух в района. 

От началото на годината досега на ТEЦ „Република” към „Топлофикация Перник” АД са съставени 6 акта за неорганизирани прахови емисии и са издадени 6 наказателни постановления на обща стойност 261 000 лв. , уточнява РИОСВ - София.