По-високи заплати за служители от първа линия в борбата с Covid-19

Новини
17:45 - 29 Август 2020
1545
По-високи заплати за служители от първа линия в борбата с Covid-19

Заплатите на част от служителите в държавната администрация, които работят на първа линия в борбата с коронавируса, ще бъдат увеличени с до 30 процента със задна дата от 1-ви август. Това ще стане въпреки, че на днешния извънреден тристранен съвет две от работодателските организации са били против. Ще бъдат актуализирани и бюджетите на Националната здравна каса и на Държавното обществено осигуряване.

С промените в бюджета на НОИ ще се увеличи минималното дневно обезщетение за безработица, ще се увеличи и срокът на изплащането му, заяви пред Хоризонт социалният министър Деница Сачева.

"Минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица да се повиши от 9 на 12 лева от 1 октомври. Това увеличение ще засегне между 30 и 33 000 души за периода от 1 октомври до 31 декември. Затова, съответно, са необходими около 12 милиона лева или 4 милиона лева на месец. По отношение на срока за получаване на паричното обезщетение - при лице, което е придобило право на обезщетение в период по-малък от три години от предходното ползване - срокът да се повиши от 4 на 7 месеца. Отново говорим за периода от преди октомври до 31 декември. Промяната би засегнала между 13 и 15 000 души и общо би струвала, до края на годината, около 2 милиона лева.

Ще се актуализира и бюджета на Здравната каса, за да се даде правна възможност при неусвояване на предвидените за тази година средства с тях да се разплаща надлимитна дейност за минали години, допълни министърът.

"Да бъдат насочени съответно към неразплатените средства по надлимитна дейност за клинични пътеки за минали години, и това, съответно, да даде възможност и на лечебните заведения да могат да функционират в по-нормална обстановка с повече средства, които могат да насочат, както за фонд "Работна заплата", така и за останалите си оперативни разходи".

Увеличението на заплатите с до 30% на част от държавните служители ще струва допълнително 90 милиона лева до края на годината.

"Това се отнася до онези администрации, в които основните заплати на служителите са по-ниски в сравнение с други държавни институции и които в момента, в следствие на кризата, и на пандемията с Covid-19 имаха изключително нараснал обем от отговорности и работят в пряк риск за своето здраве. Говорим за приблизително около 30 000 служители“.