По волята на принц Филип го погребват с православна молитва

Актуални новини
15:56 - 17 Април 2021
6807
По волята на принц Филип го погребват с православна молитва

Православна заупокойна молитва ще прозвучи по време на погребението на съпруга на британската кралица Елизабет Втора принц Филип, пише в. „Таймс“.

Преди сватбата си с кралицата принц Филип е бил православен и изборът на песнопението е негов, такава е била последната му воля.

Службата е планирана за 17.00 българско време.

Принц Филип - "сила" и "опора" на британската кралица

Две крачки зад нея, той вярно следваше кралица Елизабет Втора повече от 73 години. Далеч от мисълта да скромничи, принц Филип, починал на 9 април малко преди стотния си рожден ден, остана бодър и пъргав независимо от бремето на протокола и факта, че бе жертвал кариерата си, отбелязва Франс прес.

Единбургският херцог, голямата любов на суверенната владетелка, кротко предаде Богу дух в Уиндзорския замък едва няколко седмици след едномесечен престой в лондонска болница поради инфекция и датиращ отпреди сърдечен проблем.

"Моята първа, втора и последна задача е никога да не изоставям кралицата", обясни той на частния си секретар веднага след своето бракосъчетание през 1947 г.

Преданост, високо ценена от Елизабет Втора, която публично призна, че е бил нейна "сила" и "опора".

При все това принц Филип дълго време се оплиташе в префинените мрежи на британската кралска фамилия заради авторитарния си характер, а и заради съмнителни шеги, дори расистки залитания, отбелязва АФП.

 Роден на остров Корфу на 10 юни 1921 г. като принц на Гърция и Дания, Филип учи в Шотландия, а от 1939 г. е курсант в Кралския военноморски колеж в Дартмут, Южна Англия. Тогава - 18-годишен, среща за пръв път 13-годишната принцеса Елизабет.

По време на Втората световна война служи в кралските военноморски сили, бързо се издига в кариерата и пред него се отварят блестящи перспективи.

След войната двамата с Елизабет се сгодяват. Първоначално кралското семейство го гледа с лошо око. "Смятаха го за груб, невъзпитан и очакваха от него изневери", разкрива впоследствие Алън Ласел, частният секретар на крал Джордж Шести.

Двойката сключва брак на 10 ноември 1947 г. Раждат им се четири деца - Чарлз, Ана, Андрю и Едуард. Филип е принуден да се откаже от титлите си по рождение, но става херцог на Единбург. Става британски поданик и приема в англицизиран вид фамилното име на майка си - Маунтбатън.

След коронацията на Елизабет, наследила трона през 1952 г., той става принц-консорт и заема завинаги второто място след съпругата си.

Принуден е да се откаже от военната си кариера и по-късно признава, че му е било тежко да приеме това.

Воден от силно чувство за дълг, принц Филип усърдно се вживява в новата си роля - стига дотам, че покровителства над 780 организации, а в течение на 15 години оглавява Световния фонд за природата.

Единбургският херцог се оттегля от задълженията си през август 2017 г., след като е участвал в над 22 000 официални публични прояви, откакто съпругата му се възкачва на престола през 1952 г.

През ноември 2017 г. принц Филип и Елизабет Втора празнуват в Уиндзорския замък платинената си сватба. Камбаните на Уестминстърското абатство, където навремето са венчани, бият в продължение на повече от три часа в чест на височайшата двойка.