По време на избори: Арестували тв водещия Светослав Иванов

Журналистът бил закопчан в ДР Конго и се наложило да се откупува

Общество
16:16 - 28 Септември 2022
4460
По време на избори: Арестували тв водещия Светослав Иванов

Популярният телевизионен водещ Светослав Иванов е бил арестуван. Това станало в най-богатата на природни ресурси държава света – Демократична република Конго, в която обаче хората са едни от най-бедните заради бруталната корупция и вътрешни междуособици.

Лицето на предаването „120 минути“ по БТВ сам разказа за това в профила си в „Инстаграм“, цитиран от Vihrogon. Той направи асоциация с предстоящите парламентарни избори в България и тези, които е отразявал в африканската страна преди няколко години, от когато е и неприятния случай.

Журналистът се върна назад в спомените си и разказа какво се е случило тогава. Заедно с оператора Валентин Василев били пратени в третата по големина страна на континента и 12-а в света.

„Най-драматичните избори, които съм отразявал някога, бяха в Демократична република Конго и винаги когато в България идват избори, се сещам за тази история. Това е наистина уникална и специална страна, която се дави в проклятието на собствените си богатства. Със своите природни ресурси и неразработени запаси от полезни изкопаеми, страната притежава залежи за 24 трилиона долара. ДР Конго е невероятно богата държава. Трудно могат да бъдат изчислени залежите от диаманти, злато, кобалт, цинк и тантал“, споделя той в спомените си и уточнява, че историята е публикувана в една от книгите, които е издал – „Там, където загинаха дърветата“.

По думите му обаче, хората в Конго имат най-ниския доход на глава от населението в света, а конфликтите в страната са кървави и жестоки.

Във въпросните избори имало хиляди кандидати за депутати в огромната по територия и население държава, а снимки с лицата им били сложени в интегрална бюлетина, която била толкова дебела, че дори не влизала нормално в урната.

„Беше дебела като неделен вестник в Англия преди дигиталната ера. Беше невъзможно тази бюлетина да се сгъне, за да влезе в урна, затова и самите урни бяха едни огромни контейнери“, разкри „Мистър 120 минути“ и добави, че е била разпечатана в 35 милиона бройки. 

Тук вече идва и развръзката. Оказва се, че двамата с оператора Валентин Василев са били арестувани.

„Наложи се да се „откупваме“ от конгоанската армия в покрайнините на Киншаса, след това празнувахме рождения ми ден. Спасихме от публичен линч член на местна избирателна комисия… Незабравими избори бяха“, завършва разказа си  журналистът.