Победителят Румен Радев: Не успяха да пробият демокрацията

Политика
20:46 - 21 Ноември 2021
3381
Победителят Румен Радев: Не успяха да пробият демокрацията

Преизбраният президент Румен Радев и победител от двукратния вот заяви, че днес е надделял разумът на българите. 

Той поздрави конкурента си проф. Анастас Герджиков и на останалите кандидати в кампанията за това, че са дали своите идеи в нея. "Благодаря от сърце на онези, които гласуваха за нашата кандидатура с г-жа Йотова, както и на Щаба и нашия прекрасен ИК - хората, които застанаха с имената и авторитета си, както и на партиите, с които споделяме общи визии за страната", каза Радев.

"Приключи един безпрецедентен месец на 2 вида избори, които откроиха желанието на народа за промяна, за скъсването на корупцията, отстраняването на мафията от властта. Очакването, че гражданите ще се изморят от избори и ще искат да се върне старото, не се случи. Връщането на статуквото на бял кон не се случи. 

Пропагандата и заливането с фалшиви новини, използването на огромен финансов ресурс не успяха да пробият. Страната не се поддаде на етническо разделение и не успяха да пречупят демокрацията. Разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата", категоричен бе той. 

Но предупреди:

"Новият парламент няма право на грешка и протакане, защото хората няма да простят - ще е самоубийство за всеки, който пренебрегне това". 

Трябва да се види отчетливо политическо мнозинство за незабавни реформи в съдебната система, да вземе отлагани с години решения. Борбата с пандемията остава приоритетна задача и новото правителство не бива да отстъпва от националния интерес". 

А слоганът "С вас сме" остава наше кредо и в бъдеще, обеща новият-стар държавен глава. И добави: "Това е победа на взаимното ни доверие - на разума и единната вяра и желание за законност и справедливост". 

Но и отправи предупреждение, че предстоят много сериозни усилия, а страната вече излизала от застоя и автокрацията. "Оптимист съм", отсече той.