Почерненият татко: Христо звънял 20 пъти на спешния номер, затваряли му

Общество
15:13 - 07 Август 2020
9594
Почерненият татко: Христо звънял 20 пъти на спешния номер, затваряли му

Скандалът с починалото от коронавирус 19-годишно момче се разраства. Бащата на младежът поиска разследване на случая и обвини лекарите в болницата във Велико Търново, че е погубила живота на детето му. Ръководството на лечебното заведение напълно отрече обвиненията и поиска медицинска проверка по случая.

Срещу твърденията на бащата Иван Денев скочиха и медиците. От съсловието отвърнаха, че за всеки пациент се полагат необходимите грижа въпреки трудностите, произлизащи от това, че COVID-19 е непознат досега и към него се прилага специфично лечение. Повод за реакциите беше пост на бащата във фейсбук.

"Сега научавам от телефона на сина ми Христо, че през цялата последна негова мъченическа нощ в Covid отделението (20-и срещу 21-ви юли) той е звънял близо 20 (двадесет) пъти на дежурния спешен телефон за помощ, именован "Help", понеже се е задушавал, явно без да му е било обърнато внимание от дежурния персонал!!!", пише почерненият родител.

От Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ отвърнаха:

"Г-н Денев, дори мъката не Ви позволява да ни наричате фашисти.В никое интензивно отделение по света не се допуска пациентът да е с мобилно устройство, заради апаратурата.А дали са се отзовавали на позвъняванията на сина Ви не можете да знаете, не сте били там".

В друг пост на асоциацията се припомня, че лекарите са се бори за живота на младежа цели две седмици. От асоциацията изказаха съболезнования на семейството на момчето, но подчертаха:

"Детето Ви загуби битката с нов непознат на медицината щам РНК вирус. Вече осми месец лечението му е експериментално в цял свят с антивирусни, антипаразитни и антибиотични препарати. В опитите си да лекуваме инфекцията ние прилагаме медикаменти, които логически няма механизъм по който да въздействат на вируса и пораженията му върху органите, но по необясними за нас причини лекуват част от пациентите".

Бащата обаче е категоричен, че действията на медицинския персонал трябва да бъдат проследени и проверени минута по минута. Той е категоричен, че синът му е бил здрав и не е имал съпъстващи заболявания, не е пушил и не е взимал наркотици.

Без да назовава конкретния случай от БЛС призоваха в своя позиция: "Оставете ни да работим спокойно! Използването на обидни квалификации, агресия и закани за саморазправа са накърняващи човешкото достойнство и категорично неприемливи. Невъзможно е да работим в условията на недоверие и страх от саморазправа". И напомниха, че стресът, на който са подложени медиците в условията на коронавирус е огромен.