Почина бивш съветник на Путин

Русия
13:20 - 27 Февруари 2023
3039
Почина бивш съветник на Путин

На 72-годишна възраст е починал известният руски политолог Глеб Павловски. За това съобщиха негови близки пред вестник "Ведомости" и в социалните мрежи.

Глеб Павловски е роден в Одеса на 5 март 1951 г. От декември 1985 г. живее в Москва, основател е на информационната агенция "Постфактум", а през 1991-92 г. е заместник-председател на управителния съвет на издателство "Комерсант".

През 90-те, а и в началото на новия век, Павловски работи като съветник на ръководителя на президентската администрация на Русия. Той е близък съветник на Владимир Путин в първите години на управлението му - до април 2011 г., когато e отстранен от кръга на доверените му лица. Причината е, че тогава иска Путин да не се връща като държавен глава, а да остави позицията на Дмитрий Медведев.

Още през 90-те години Павловски създава Фонда за ефективна политика, с който разработва и първата предизборна кампания на Владимир Путин. През 2004 г. участва и в кампанията на проруския кандидат Виктор Янукович в президентските избори в Украйна.

Павловски е публицист и телевизионен водещ на предаването "Реална политика" по НТВ. Наричан е един от идеолозите на съвременния политически режим в Русия, тъй като разработва концепциите за "суверенна демокрация" и "мнозинство на Путин".

През 2011 г. той подкрепя публично Медведев за президентския пост и е уволнен, а пропускът му за Кремъл вече не важи. Договорът на президентската администрация с неговия Фонд за ефективна политика е разтрогнат. След това Павловски става един от най-големите критици на руското правителство.

През февруари 2023 г. Школата за свободна обществена мисъл "Възраждане", към която той сътрудничи, е обявена за "чуждестранен агент" в Руската федерация.

На 24 февруари 2022 г. - в деня, в който Путин обяви началото на инвазията в Украйна, Павловски даде интервю за Файненшъл таймс, в което каза, че руският диктатор е "по-изолиран и от Сталин". "Путин е свикнал да има късмет. Това е много опасно нещо в хазарта, защото играчът започва да вярва, че съдбата е на негова страна. Когато играеш руска рулетка, чувстваш, че Бог е на твоя страна, докато изстрелът не прогърми", каза тогава Глеб Павловски.