Почина бившият министър на индустрията Минчо Йовчев

Отиде си на 78-годишна възраст

Новини
13:26 - 05 Декември 2020
3894
Почина бившият министър на индустрията Минчо Йовчев

На 78-годишна възраст почина Минчо Йовчев - един от мъдрите ръководители в България, в областите Стара Загора и Хасково и в община Казанлък.

Така го помнят много българи. „Беше умен, точен, защитник на моралните принципи в държавното управление и изключително скромен човек, въпреки постовете, които заемаше“, казват социалисти, с които е работил, съобщиха от пресцентъра на Областния съвет на БСП - Стара Загора.

По думите им той никога не е проявявал гордост, нито е променял за миг човешкото си отношение към хората. Той беше зам.- председател на Министерски съвет, министър на индустрията, първи партиен лидер в областите Стара Загора и Хасково и в община Казанлък.

„Напусна ни един достоен социалист, антифашист, дълбоко етичен, добродушен, честен и забележителен човек, до последния си дъх останал верен на идеите ни. Навсякъде, където Минчо Йовчев изпълняваше своите партийни и обществени задачи се отнасяше към всичко и всички отговорно и принципно.“, написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в съболезнователно писмо до близките.

„Не само социалистите, а и много българи, го помним с неговата диалогичност, мащабност, дипломатичност, толерантност, предприемчивост за развитието на нашия регион, на инфраструктурата, на В и К, на промишлеността. Неговите решения са в основата на регионалните нововъведения и на българския подем.“, написа до семейството му председателят на Областния съвет на БСП Румяна Динева. Съболезнования изразиха и народните представители.

Общинският съвет на БСП-Стара Загора, Областният и Общинският съвет на БАС - Стара Загора добавят в съболезнованията, че „развитието на икономиката на областния град и отстояването на комунистическите и социалистическите идеи са същността на неговата работа. Убеден антифашист, Минчо Йовчев ратуваше за опазване на историческата истина за антифашистката съпротива в България и социалистическото съзидание на Родината“.

Казанлъшките социалисти, за които той е ненадминат авторитет, написаха в некролог, че няма да забрявят „отговорния стопански и партиен деятел, който ни научи, че смисълът на достойния живот е да се грижиш с любов за благото на хората! Почивай в мир!“.

Минчо Йовчев ще остане в паметта на мнозина с убедителните си уроците за просперираща България. Отиде си много уважавана личност. Поклонението ще бъде в тесен роднински кръг в неделя, на 6.12.2020г., от 12:15 в залата на Казанлъшките гробища.

Минчо Йовчев

Роден на 27 февруари 1942 г. в Мъглиж, завършил Минния институт в Ленинград, работил като технолог в Обединените заводи „Фридрих Енгелс“ в Казанлък, от 1968 г. член на БКП, а от 1986г. и на ЦК на БКП. Преминал през началник на отдел и заместник-директор на Обединеното предприятие „Хидравлика и пневматика“, заместник-директор на ДСО „Хидравлика“, първи заместник-председател на Изпълнителния комитет на ОНС в Стара Загора, първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Стара Загора и в Хасково, заместник-председател на Министерския съвет и министър на индустрията и технологиите, член на Политбюро на ЦК на БКП и член на Висшия съвет на БСП. Последната му активна партийна дейност бе като делегат на 48-ия Конгрес на БСП, избран на конференцията в Казанлък през 2014г. Не пропускаше областните събития на антифашистите до миналата година.