Почина Доналд Ръмсфелд

Бившият военен министър на САЩ издъхна на 88 г.

САЩ
23:07 - 30 Юни 2021
4923
Почина Доналд Ръмсфелд

Бившият министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд почина на 88 години. Политикът бе министър на отбраната при президента Джералд Форд и президента Джордж У. Буш по време на войната в Ирак.

Семейството му излезе със съобщение в социалните мрежи, в което изразяват увереността си, че Доналд Ръмсфелд ще бъде запомнен от историята с шест десетилетия работа в полза на обществото и страната, но близките му никога няма да забравят безкрайната му любов към неговата съпруга Джойс, семейството и приятелите, както и изпълнения с почтеност живот, посветен на родината.

По време на службата си като дипломатически представител в Близкия изток (ноември 1983 – май 1984), назначеният от Роналд Рейгън Ръмсфелд се превръща в най-важната фигура за американското военно разузнаване, посредник в провождането на стратегическа информация и съвети в техническо направление на Садам Хюсеин в периода на Ирано-иракската война.

Проиракската политика на САЩ е възприета, когато Иран взима превес във войната и възникват сериозни основания, че може напълно да разгроми Ирак. При посещението си в Багдад на 19 – 20 декември 1983 г. Ръмсфелд води 90-минутен разговор със Саддам Хюсеин.

Според разсекретени документи на Държавния департамент на САЩ Ръмсфелд осведомява Тарик Азис (иракски заместник министър-председател и външен министър) че: „Усилията ни да помогнем бяха възпрепятствани поради определени причини, които ни затрудняват да… изкажем похвала за използването на химически оръжия.“

Ръмсфелд донася много подаръци на Саддам Хюсеин от администрацията на Рейгън. Сред тях има: пистолети, средновековни боздугани и чифт златни шпори за говедари. До Войната в Персийския залив (1990 – 1991) всичко това стои изложено в Садамовия Музей на победата в Багдад, в който се намират и другите подаръци, връчвани на Саддам от лидери на приятелски държави.

През 1988 г. Ръмсфелд заявява, че пълното възстановяването на връзките с Ирак е било едно от най-големите му постижения.