Почина един от най-големите художници на Варна

Новини
13:43 - 01 Август 2023
18852
Почина един от най-големите художници на Варна

Починал е утвърденият и обичан варненски художник на Иван Димитров-Вака, това съобщиха от Градската художествена галерия в морския град.

„Вака имаше сетива, отворени за пейзажа и за човешката фигура, които пресъздаваше в своите живописни произведения. Картините му вълнуваха зрителя с богатата фактура и със своите деконструирани образи“, това пишат от екипа на галерията, където през 2021 година беше показана последната самостоятелна изложба на Димитров.

Иван Димитров-Вака е роден през 1964 г. във Варна. През 1989 г. се дипломира във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност “Живопис” в класа на проф. Николай Русчуклиев. От 1998 г. е преподавател по Изобразително изкуство и живопис в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ - Варна. Работи в областта на живописта, графиката и рисунката. Представял е изкуството си в множество общи художествени изложби и в 19 самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на колекции в България и чужбина.

„Ще ни липсва художникът, неговото присъствие и неговото изкуство. Съболезнования на семейството и близките. Светъл път, Вака!“, това добавят в съобщението за кончината на художника от Градска художествена галерия - Варна.