Почина фаворитката на Тато и Симеон II - певицата Мария Петрова

Почитателите я наричаха Примата на старата градска песен

Култура
18:36 - 09 Юни 2023
12161
Почина фаворитката на Тато и Симеон II - певицата Мария Петрова

Днес на 82-годишна възраст почина певицата Мария Петрова, по-известна като Примата на старата градска песен. Тъжната новина съобщиха от нейното семейство.

„Благодарим й за любовта, грижите и всеотдайността й! Нейния дух, морал и възпитание ще бъдат вечен пример за Нас. Обичаме те и ще ни липсваш безкрайно!”, написаха те.

Мария Петрова има дълга музикална кариера. Част е от каталога на музикална компания „Пайнер“ от 1995 година.

Благодарение на певицата старите градски песни продължават своя победоносен ход във времето. Определяна от феновете си за примата на жанра, тя има редица награди и медали от различни фестивали, но за нея най-голямата награда си остава любовта на публиката.

Мария Петрова е издала осем албума, записала е над 80 песни, 20 от които нейни авторски. Реализирала е стотици концерти у нас и по света – в Германия, Гърция, Турция, Русия, Словакия, Унгария и др. Пяла е на повече от 10 езика.

През 1977 г. изпълнява пред тогавашния диктатор Тодор Живков „Тодоро ле, казанлъшка ябълко“ и оставя Тато очарован. Мария обаче е почитателка на друг политик - Симеон Сакскобургготски, с когото води кореспонденция до смъртта си.