Почина големият футболист и журналист Стефан Янев

Той бележи един от най-красивите си голове на 14 октомври 1962 г., когато с топовен изстрел от над 25 метра носи минимална победа при домакинство на „Славия“

Спорт
15:00 - 03 Февруари 2024
10278
Почина големият футболист и журналист Стефан Янев

Почина големият футболист от близкото минало Стефан Янев, съобщиха от ФК "Черноморец".

Янев играе като полузащитник за „Черно море“ в периода от 1959 г. до 1968 г. За „моряците“ има 228 мача с 16 гола в „А“ РФГ, както и 22 мача с 2 гола в „Б“ РФГ.

Стефан Янев е роден под името Стефан Гаруфалов, но в училище фамилията му е променена. Разказва, че учителката не харесалата името му, питала го как се казва дядо му, а той отговорил „Янко“. Така се сдобива с фамилията, с която впоследствие придобива популярност.

Израства на ул. „Ангел Кънчев“ във Варна, откъдето започва крайния тогава квартал „Пясъка“. Махала, където всички младежи са привърженици на „Спартак“. Съседът му и приятел Димчо Димитров разказва: „Имахме си клуб, където се събирахме да говорим за мачове, там имаше и маси за тенис, за игра на „моникс“ и билярд. Изведнъж Стефан вика „Аз съм от ТВП“. Абе как ще си от ТВП, всички тук сме от „Спартак“. „Не, от ТВП съм“. И така го изтървахме“.

Янев споделя, че е станал привърженик на „моряците“ заради красивите екипи, с които са играели в началото на 50-те години на ХХ век: „Един път на разходка с родителите ми минахме покрай Колодрума. Имаше мач и влязохме за малко. Трябва да съм бил 11-12 годишен. Плениха ме екипите на ВМС тогава и замечтах някога да облека този екип“. Като момче той играе буквално денонощно футбол със своите приятели до училище „Васил Априлов“.

Роден на 3 април 1939-а година във Варна, пътят на Янев във футбола започва в местния Локомотив, като освен това активна му кариера преминава още през отборите на Спартак Варна и Родни криле София.

През 1959-а година халфът се присъединява към Черно море, като в следващите 10 сезона се превръща в легенда за клуба, изигравайки повече от 350 официални срещи.

На 29-годишна възраст в края на 60-те години на ХХ век Стефан Янев спира с активния футбол и се отдава на спортната журналистика.

Работи за Българската национална телевизия (БНТ) по отразяването на световните първенства през 1982-а, 1986-а, 1990-а и 1994-а година, а като радиорепортер Янев предава от Евро 1996 в Англия и Мондиал 1998 във Франция.

Наред с журналистическата си дейност Янев е автор и съавтор на 17 книги на футболна тематика, като за приноса си към българския спорт той е удостоен с орден "Кирил и Методий" II степен, с приза "Златното перо" и с почетния знак на Съюза на българските журналисти.